(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft donderdag zwaar onder druk gestaan, met name na dramatische bbp-cijfers uit Duitsland en Amerika en door het aandeel van zwaargewicht Shell dat fors daalde nadat de energiereus zijn boeken opende. Op een slot van 549,20 punten daalde de AEX uiteindelijk 2,6 procent.

In de eurozone had Duitsland, normaliter de aanjager van de eurozone, het in het tweede kwartaal heel zwaar door de coronacrisis. De krimp, aangepast voor onder meer kalendereffecten, kwam op kwartaalbasis uit op 10,1 procent tussen april en juni. De verwachting voor het tweede kwartaal lag op een krimp met 9,0 procent.

Econoom Carsten Brzeski van ING rekent wel op een stevig herstel in het derde kwartaal. “Het slechtste kwartaal ooit kan opgevolgd worden door het beste ooit”, aldus de econoom. Het herstel zal evenwel ongelijk verdeeld zijn; de binnenlandse economie profiteert, maar de industrie zal onder druk blijven staan. Bovendien is herstel in de tweede jaarhelft geen zekerheidje want afgezien van een tweede coronagolf hapert ook de Duitse arbeidsmarkt, waarschuwde Brzeski.

Tijdens de middaghandel werd duidelijk dat de Amerikaanse economie ook zijn slechtste kwartaal ooit beleefde tussen april en juni. De economie kromp 32,9 procent. Economen hadden op een krimp van 34,7 procent gerekend. In het eerste kwartaal bedroeg de krimp 5,0 procent.

Volgens marktanalist Ranko Berich van Monex Europe is de krimp van bijna 33 procent het startpunt van een lang en mogelijk haperend herstel voor de Amerikaanse economie, zeker wanneer vergeleken met gelijkwaardige economieën waar de virusuitbraak beter onder controle lijkt.

Berich wees ook op de toename van de werkloosheidsuitkeringen in de VS en een reeks aan andere data die suggereren dat de tweede coronagolf het voorzichtige economisch herstel dat aanvankelijk zichtbaar was, nu doet vertragen.

De bbp-cijfers uit de Verenigde Staten volgen op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond waar Europese beleggers pas vandaag op konden reageren. De rentes werden gehandhaafd dus dat was geen verrassing, maar voorzitter Jerome Powell waarschuwde in zijn toelichting wel dat de economische vooruitzichten erg onzeker zijn en dat de toenemende ziektegevallen als gevolg van de Covid-19 pandemie de economische activiteit lijken te drukken in de VS.

“Door de economische toekomst te omschrijven als buitengewoon onzeker voedde hij het sentiment dat de Amerikaanse centrale bank alles zal doen om de economie te behoeden voor een rampzalige ineenstorting”, aldus investment manager Henry van Heijster van ING.

De euro/dollar handelde donderdag rond het slot op 1,1778. Een vat WTI-olie werd ruim 4 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

De AEX kende donderdag op het slot geen stijgers. Unibail-Rodamco-Westfield was hekkensluiter na het publiceren van cijfers op woensdagavond. Het geplaagde vastgoedfonds verloor 8,8 procent. Bank of America noemde de resultaten een teleurstelling.

Royal Dutch Shell verloor 5,1 procent aan waarde, ondanks dat de energiereus de verwachtingen ruimschoots overtrof. Er werd zelfs een CCS-winst geboekt in het afgelopen kwartaal, terwijl een verlies werd verwacht. “Een positieve verrassing”, aldus analist Quirijn Mulder van ING, die ook te spreken was over de onderliggende kasstroom. Onder de streep bleef een verlies van ruim 18 miljard dollar over.

ArcelorMittal daalde 4,9 procent hoewel de staalreus volgens ING een solide kwartaal achter de rug heeft gezien de marktomstandigheden.

In de Midkap was Pharming een opvallende daler na op het oog neutrale cijfers. Het biotechaandeel verloor 10,6 procent van zijn beurswaarde. Fugro was met een plus van 1,0 procent een van de weinige stijgers.

Intertrust gaf na zijn cijferrapportage 0,3 procent prijs.

Ordina vond in de AScX juist de weg omhoog met een plus van 2,0 procent. ING merkte op dat de coronacrisis geen impact had op het bedrijf en dat de omzetontwikkeling in het tweede kwartaal zelfs aantrok, aangepast voor het aantal werkdagen. Winkelbelegger Vastned sloot vlak na cijfers.

Onder de kleine aandelen sloot Euronext 0,3 procent hoger na vrijgave van cijfers op woensdagavond, die volgens UBS opnieuw de verwachtingen versloegen.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Amsterdam in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.