Hoe gerust ben je op jouw beleggingen en pensioen als er binnenkort een beurs crash komt? Niemand weet wanneer, maar dat crashes zich zo nu en dan (onaangekondigd) aandienen staat als een paal boven water. Daarom is het goed om vast na te denken over welke maatregelen je kunt treffen ten aanzien van je beleggingen.
# 1. Kijk kritisch naar je huidige portfolio
We zitten momenteel in het zesde jaar van deze bull markt. De verleiding is groot om te denken dat dit zo blijft en allerlei nieuwe investeringen te doen. Maar hoe staat het huidige portfolio ervoor? Voldoen de posities aan de verwachtingen die golden tijdens de aankoop? Misschien hebben sommige posities al een heel mooi rendement laten zien. Wil je dit gaan teruggeven op het moment dat er een forse correctie op de beurzen komt?
Een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen: Zou ik deze positie vandaag de dag ook innemen? Als het antwoord ‘nee’ is, is dat een mooi moment op tot verkoop over te gaan.
# 2. Zet de beleggingen af tegen je risicotolerantie
Er zijn twee theorieën over risico-acceptatie en -vermijding op de beurs. De eerste gaat ervan uit dat mensen meer risico willen nemen in opgaande markten en minder in neergaande markten. De andere theorie stelt dat risicotolerantie min of meer constant is. Beleggers blijven investeren, terwijl ze de risico’s van het (te duur?) kopen van aandelen onderschatten. Hoe dan ook, het is cruciaal om regelmatig een risico tolerantie-check te doen. Dat kan bijvoorbeeld op de website van Morningstar.
# 3. Maak afspraken met jezelf
In de heetst van de strijd is het moeilijk om weloverwogen beslissingen te nemen. Daarom is het belangrijk om verschillende stappen te bedenken (en op te schrijven!) zodra een crash zich aandient. Bijvoorbeeld: wanneer verkoop je je posities? Het is waarschijnlijk niet slim om dit te doen bij de eerste daling. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken om dit pas na een week te doen. En welke beleggingen doen het waarschijnlijk goed vanuit een defensief oogpunt? Denk hierbij voorbeeld aan goud en zilver. De slimme belegger is dus altijd op het ergste voorbereid.