Financieel adviseur De ene adviseur is beter dan de ander. Lees hier welke drie dingen zij vaak verzwijgen. Maak er werk van; zo help je je adviseur om zijn werk beter te doen en uiteindelijk help je natuurlijk vooral jezelf! De wereld van financieel advies is dan wel gereguleerd, maar blijven er desondanks grote verschillen in kwaliteit bestaan. Toch is het meestal raadzaam om een financieel adviseur in de arm te nemen. Let dan wel op de volgende zaken:

Ogenschijnlijk lage provisie kan je een vermogen kosten

Stel dat je maandelijks € 1.000 opzij zet en dit laat beheren. Daar betaal je bijvoorbeeld een provisie voor van 1% over het totale vermogen. In het begin is dat natuurlijk prima. Maar als we even door rekenen, kan deze provisie tot astronomische bedragen leiden. Met een gemiddeld jaarrendement van 7% bouw je in 30 jaar een vermogen op van € 1,1 miljoen. Een prachtig resultaat natuurlijk, maar besef dan ook dat je in deze periode €121.000 aan provisie hebt betaald, wat neerkomt op €11.000 per jaar. Dat is even veel als je maandelijkse inleg!

Adviseurs handelen niet altijd in jouw belang

Officieel is in de wet geregeld dat een financieel adviseur in jouw belang moet handelen, maar is dit altijd wel het geval? Wat te denken bij het idee dat een adviseur jou twee voorstellen kan overhandigen. Het eerste voorstel is geschikt en voldoet aan alle criteria. Het andere voorstel is veel beter, maar daar zal de adviseur misschien minder op verdienen. Deze laat hij je uiteraard niet zien. Zo voldoet hij aan de regels en heb je zogenaamd het beste financiële plan, maar je bent er niet van op de hoogte dat er nog veel betere financiële oplossingen denkbaar zijn. Vraag daarom altijd om een second opinion!

Sommigen verdoezelen slechte prestaties

Sommige adviseurs zijn niet helemaal transparant over in het verleden behaalde resultaten. Of ze verzwijgen bepaalde misstappen uit het verleden. Een simpele oplossing is om bewijs op te vragen van de resultaten die eerder behaald zijn. Mocht de adviseur hier moeilijk over doen, of komt hij ineens onzeker over, dan weet je genoeg!