(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaf woensdag in de loop van de dag een deel van de opgebouwde winsten prijs, maar wist desalniettemin hoger te eindigen. De AEX won 0,1 procent op 554,97 punten.

Volgens vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer profiteerden de Europese beurzen in de ochtend nog van het positieve sentiment in Azië en een zwakkere dollar. Een deel van de winsten werd evenwel gedurende de handelsdag weggespeeld, waardoor de Brusselse hoofdgraadmeter uiteindelijk weer dicht bij huis sloot.

De beperkte beweging verraste Van de Groep niet. “Vrijdag zal Europa de nieuwe importtarieven voor de VS gaan invoeren en de vraag is hoe de Amerikaanse president Donald Trump hierop zal reageren”, zo stelde de vermogensbeheerder. “Als gevolg doen beleggers het rustig aan.”

Volgens Van de Groep blijven de handelsspanningen boven de markt hangen en voorkomen ze een verdere stijging van de koersen. “Terwijl bedrijven onderliggend wel blijven groeien. Voor het lopende kwartaal wordt verwacht dat bedrijven uit de S&P 500 de omzet met 19 procent zullen zien aansterken. De winsten lopen dus verder op, maar de koersen stijgen niet mee.” Volgens de beurskenner worden aandelen hierdoor langzaam weer goedkoper.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Duitse producentenprijzen in mei op maand- en jaarbasis zijn gestegen met achtereenvolgens 0,5 procent en 2,7 procent.

In de Verenigde Staten daalden de bestaande woningverkopen in mei onverwachts. De verkoop nam ten opzichte van april met 0,4 procent af, tot een geannualiseerd aantal van 5,43 miljoen stuks. Er werd door economen gerekend op een stijging van 1,5 procent tot 5,54 miljoen stuks in mei.

De euro/dollar noteerde op 1,1586. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1573 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1589 op de borden.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 1,5 procent tot 66,05 dollar. Vorige week daalden de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten met 5,9 miljoen, zo bleek woensdagmiddag.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice Europe met een plus van 4,3 procent. De Franse kabelaar zou volgens persbureau Bloomberg dicht bij de verkoop van zijn zendmasten in Portugal aan de infrastructuurdivisie van Morgan Stanley zijn. De waarde van de masten zou volgens een door Bloomberg genoemde bron kunnen oplopen tot minstens zeshonderd miljoen euro.

DSM gaf voorbeurs nieuwe groeidoelen voor de komende jaren af en herhaalde de outlook voor dit jaar, met de opmerking dat het oude strategische plan ruim voor op schema ligt. Daardoor ziet het speciaalchemiebedrijf ook ruimte om het dividend voor 2018 flink te verhogen naar 2,30 euro per aandeel. “De verhoging van het dividend toont ons vertrouwen in de toekomst aan”, zei CEO Feike Sijbesma in een toelichting. De komende jaren wil DSM harder dan de markt groeien en ziet een autonome groei van circa 5 procent als haalbaar, aangevuld met overnames in met name Nutrition. Analist Reginald Watson van ING oordeelde dat het concern niet teleurstelde met zijn update. KBC Securities heeft het koersdoel voor DSM verhoogd van 88,00 naar 95,00 euro en handhaafde het advies op Accumuleren. Desondanks sloot het aandeel 4,2 procent lager.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell verloor 0,5 procent. De energiereus heeft via zijn dochter Shell Gas Holding de verkoop van Malaysia LNG Tiga Sdn Bhd met een transactiewaarde van 750 miljoen dollar voltooid. Shell ontvangt uiteindelijk circa 640 miljoen dollar. Ook werden een tweetal Noorse belangen verkocht aan het Noorse oliebedrijf Okea voor in totaal 556 miljoen dollar.

Van de Midkappers was Takeaway.com met een winst van 3,5 procent de sterkste stijger. WDP steeg 1,9 procent. Arcadis bungelde met een verlies van 1,3 procent onderaan.

Van de kleinere fondsen kon Basic-Fit rekenen op bijval van beleggers. Het aandeel steeg met 1,5 procent. ForFarmers verloor juist 2,0 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen koersten de Amerikaanse aandelenmarkten tot 0,2 procent in het groen. De Dow Jones index verloor evenwel 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.