inflatie2

De Duitse inflatie is ten opzichte van een jaar geleden met 1,7% in waarde gestegen. Met andere woorden betekent dit dat de consumentenprijzen gemiddeld het afgelopen jaar met 1,7% zijn gestegen. Vormt de snel stijgende inflatie een bedreiging?

De stijgende inflatie is iets waar heel wat centrale bankiers al jaren naar snakken. De afgelopen jaren ging Europa namelijk gebukt onder dalende consumentenprijzen en het afgelopen jaar hadden we zelfs even te maken met ‘deflatie’. Toch is de snel stijgende inflatie ook iets om bang voor te wezen.

Duitse inflatie stijgt harder dan verwacht

duitse-inflatie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Duitse inflatie de afgelopen tijd hard is gestegen. De waarnemers hadden daarnaast gerekend op een jaarlijkse inflatiestijging van 1,3% en dat is fors lager dan het uiteindelijk cijfer van 1,7%.

De snel stijgende inflatie kan er voor zorgen dat de Europese centrale bank noodgedwongen eerder van koers moet gaan veranderen. Dit jaar zal het stimuleringspakket worden afgebouwd en op het moment dat de inflatie fors verder stijgt, zullen er hoogstwaarschijnlijk renteverhogingen aan te pas moeten komen om de inflatiedruk te reduceren.

Voor de beleggers is het dus te hopen dat de consumentenprijzen de komende tijd niet verder in waarde zullen gaan stijgen. De beleggers zijn immers behoorlijk dol op het ‘gratis geld’ dat de ECB maandelijks over de Europese economie uitstrooit.