Angela Merkel Donald Trump

Na Mexico richt Donald Trump nu zijn pijlen naar Duitsland en Canada. Vooral de Duitse automerken moeten het ontgelden. Trump waarschuwt voor een ‘Border Tax’ – een grensbelasting’ van 35% voor iedere auto die in de VS wordt geïmporteerd. Maar de Duitsers zijn alvast niet onder de indruk. Zo zei Vicekanselier Sigmar Gabriel dat de VS gewoon betere auto’s moet maken.

In een interview met de Times of Londen en het Duitse Bild zei Trump dat er op Fifth Avenue voor ieder huis een Mercedes-Benz staat geparkeerd. Maar hoeveel Chevrolets rijden er rond in Duitsland?

Sigmar Gabriel, Vicekanselier van Angela Merkel en Minister van Economie, repliceerde dat de auto-industrie in de Verenigde Staten steeds slechter, zwakker en duurder wordt. Trump zou beter de aandacht vestigen op zijn eigen auto-industrie en betere auto’s maken in plaats van de concurrentie te beboeten.

The American car industry is getting worse, weaker and more expensive … The U.S. needs to build better cars.

Trump noemt geen namen, maar hij heeft het duidelijk over BMW. BMW bouwt in Mexico een nieuwe productiefaciliteit ter waarde van $1 miljard. De auto’s die daar worden geproduceerd zijn bestemd voor de Amerikaanse markt.

Ook Audi opende vorig jaar een nieuwe productiefaciliteit in Mexico en Mercedes-Benz staat op het punt een joint venture aan te gaan met Nissan’s luxemerk Infiniti voor de Amerikaanse markt.

BMW laat in ieder geval weten gewoon door te gaan met de nieuwe fabriek in Mexico. BMW is trouwens ook de grootste auto-exporteur van de Verenigde Staten. Het populaire model X5 wordt enkel gebouwd in South Carolina en geëxporteerd over heel de wereld. De laatste 10 jaar verviervoudigde de autoproductie in de VS.

De strijd om de Amerikaanse automarkt lijkt nog maar net los te barsten.

Bronnen: CNBC + MarketWatch