duitsland

Afgelopen maandag verschenen er cijfers over de gezondheid van de Europese economie. Het bekende PMI-cijfer kwam in de maand oktober uit op een stand van 53,7. Duitsland was daarbij een absolute uitblinker.

Een notering boven de 50-lijn illustreert groei en wat dat betreft weet de Europese economie het redelijk goed te doen. Zeker in vergelijking met de maand september. In die maand kwam dit PMI-cijfer immers uit op een stand van 52,6.

Duitsland weet in positieve zin te verrassen

Duitsland wist daarbij in positieve zin te verrassen. Het PMI-cijfer van de drijfveer achter de Europese economie kwam uiteindelijk uit op een stand van 55,1. Dat betekende een ruime verbetering ten opzichte van de notering van september (52,8).

eu-pmi-bbp

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van IHS Market, is te zien dat de Europese economie de afgelopen jaren aan een ongeveer zelfde tempo weet te groeien. De groei van het Europese bruto binnenlands product over het afgelopen kwartaal kwam uiteindelijk uit op 0,4%. Ook op dat gebied wist de Duitse economie het beter te doen met een bbp-groei van 0,5%.