Onder aanvoering van Duitsland en Oostenrijk is een heuse strijd gaande om het gebruik bankbiljetten niet verder te laten beperken. Brussel heeft liever dat zoveel mogelijk geldverkeer digitaal verloopt en heeft vooralsnog besloten om vanaf 2019 te stoppen met het drukken van het € 500 biljet. Voor de Duits-Oostenrijkse tandem is dit voldoende in de war on cash. Er bestaan vermoedens dat het paarse briefgeld populair zou zijn onder criminelen en terroristen. Harald Mahrer, Minister van Economie van Oostenrijk is vanuit privacy overwegingen fel tegen: “We willen niet dat alles digitaal traceerbaar is. Zoals waar we eten, wat we kopen en naar welke bioscoop we gaan. Wij zullen ons ertegen blijven verzetten. “ Vorige maand kondigde de Duitse regering aan beperkingen op te willen leggen tegen contante betalingen van €5.000 of meer. Bij onze oosterburen verloopt slechts 18% van alle betalingen via betaalpassen, dus blij zijn de Duitsers met deze ontwikkeling niet.
Beperkingen cash geld raakt privacy
Konstantin von Notz, beleidsmaker bij politieke partij De Groenen, is van mening dat contant geld een recht is waar niet aan getornd mag worden. Duitsland en Oostenrijk hebben er bovendien financieel belang bij. Naast Luxemburg wordt daar ook geld gedrukt. Duitsland, Oostenrijk en een handjevol andere landen hebben tot op heden (nog) geen beperkingen ten aanzien van contante betalingen. Carl-Ludwig Thiele van de Bundesbank is de eerste die zich openlijk tegen het verbod van cash geld opstelde. Volgens Thiele is het verbod in tegenspraak met onze vrijheden, mensen moeten zelf kunnen beslissen of ze gebruik maken van cash of elektronisch geld, iedere burger heeft het recht om te doen met zijn geld wat hij/zij wilt.
De voordelen van cash geld
Nochtans heeft het gebruik van cash geld ook zijn voordelen. Aankopen met cash geld verminderen namelijk impulsaankopen. Haal een bepaald bedrag af waar je een bepaalde periode van moet leven. Iemand die dan alleen cash geld gebruikt, zal eerder kopen wat hij of zij nodig heeft in plaats van wat hij of zij wil. Wanneer je alleen maar briefjes en munten gebruikt, kan je zien, voelen en ruiken hoeveel geld er nog over blijft. En dan is er ook nog de psychologische barrière dat je effectief iets moet afgeven om er iets voor in de plaats te krijgen. Het gebruik van cash geld verplicht iemand om na te denken over zijn of haar uitgaven in plaats van de bankkaart of kredietkaart te gebruiken en op het einde van de maand naar de stand van de rekening te kijken.