Euro in gevaar Eerst was er de aanval van de Deutsche Bank op het beleid van de ECB, daarna riep Mario Draghi de Europese landen nogmaals op om snel werk te maken van fiscale hervormingen. En nu roepen Bundesbank President Jens Weidmann en Duits Minister van Financiën Schauble in koor dat het tijdperk van lage rentevoeten wel eens sneller voorbij kan zijn dan men denkt. Wat is er aan de hand in Europa? Nu de Europese Centrale Bank naast overheidsobligaties ook bedrijfsobligaties opkoopt, lijkt het alsof de extreem lage rentevoeten nog jaren onze dag gaan kleuren. Maar daar zijn de Duitsers het niet mee eens. Ze waarschuwen de ECB dan ook dat het huidige beleid zorgt voor een immense bubbel en dat het geen enkele noodplan heeft om de gevolgen aan te pakken.

ECB voorziet geen problemen

Tot op heden ziet de ECB nergens een bubbel ontstaan en blijven ze alles in het werk stellen om hun inflatiedoelstelling te bereiken. Het probleem daarbij is dat wanneer de ECB zijn inflatiedoelstelling bereikt, de huidige rentevoeten niet houdbaar zijn en de huidige obligaties enorme verliezen zullen slikken. bonds Dit kan volgens Jens Weidman zorgen voor een snelle opstoot in de risicopremie. Hij vindt dan ook dat de Europese Centrale Bank de gevolgen van deze ‘irrationele overdrijving’ niet mag negeren. Volgens de topman van de Bundesbank moet de ECB de gevolgen van financiële onbalansen opnemen in zijn streven aar prijsstabiliteit. David Folkerts-Landau, hoofdeconoom bij Deutsch Bank, zegt dat negatieve rentevoeten en QE ervoor gezorgd hebben dat overheden de broodnodige hervormingen uitstellen. Zo bedreigt het beleid van de ECB het voortbestaan van het Europese project. Hij maant aan dat de ECB zijn beleid zo snel mogelijk aanpast. Hoe langer dit beleid blijft bestaan, hoe groter de opmars van populisme en extreme politici. De econoom van Deutsche Bank wil graag zien dat de ECB zijn beleid wijzigt vanaf het voorjaar 2017 wanneer men inflatie terug boven 1% verwacht. Inflatie, stijgende rentevoeten en een betere economie moeten de overheden aanzetten om eindelijk uit hun schulp te komen.

Tijdelijke maatregel

Duits Minister van Financiën Schauble is van mening dat ultra lage rentevoeten slechts een tijdelijke maatregel mogen zijn. Wanneer de rentevoeten te lang te laag blijven, brengt men spaarders, verzekeraars en pensioenfondsen in grote problemen. Met $10 biljoen aan obligaties met een negatieve rentevoet wordt het haast onmogelijk voor deze groepen om nog een positief rendement te realiseren.