We geven het grif toe: het was in de voorbije week moeilijk de markten te volgen. De aanslagen in Brussel kwamen heel erg dichtbij. We werden er stil van… Het klinkt cru, maar de wereld blijft gewoon doordraaien. Een terugblik op de voorbije beursweek zegt ons één ding: er gebeurde weinig. De koersen kwamen amper van hun plek. Ook qua nieuws viel er weinig te rapen. Bovendien was het voor de meeste markten een verkorte beursweek. Maar we vermoeden meer actie in de komende weken. Dan staat er een nieuw resultatenseizoen op ’t programma. En de eerste signalen op dit vlak zijn alvast niet erg hoopvol. Er waren al enkele bedrijven met tegenvallende berichten, waarbij vooral de ‘magere’ resultaten van Nike er bovenuit staken. Hun marges kwamen onder druk door:
- hogere kosten;
- grotere voorraden;
- sterke dollar.
Bekende problemen, die we in de voorbije maanden wel meer dan eens zagen opduiken… Nike was het toonbeeld van deze stierenmarkt. Niets kon het aandeel van deze maker van sportkleding en schoenen tegenhouden. Maar ook aan deze stijle rit kwam in het najaar van 2015 een einde. Inmiddels heeft dit ultieme traditionele aandeel last van de financiële zwaartekracht. En we vrezen dat nog wel meer van dit soort kleppers tegenwind zullen ondervinden in de komende maanden. Je hoeft niet ver hiervoor te kijken: één blik op de winstontwikkeling, en je weet voldoende! Op de bovenstaande grafiek ziet u de S&P 500 (donkere lijn) naast de WPA – winst per aandeel – voor dezelfde groep aandelen (licht grijze lijn). Dit is verrekend na inflatie. Zoals u kan zien piekte niet enkel de S&P 500 enkele maanden terug, ook de WPA zette een nieuwe top neer. Het verleden leert ons dat de piek van de winst altijd gevolgd werd door een winstcorrectie. Een keer al wat harder dan de ander, maar een winstcorrectie was steeds onvermijdelijk. We hebben daarom een sterk vermoeden dat we opnieuw aan de vooravond van een behoorlijke winstdaling staan. En dat voorspelt weinig goeds voor de koersvorming van de S&P 500, zoals u tevens kan zien op de bovenstaande grafiek. Vaste lezers van onze nieuwsbrief weten inmiddels dat we de huidige stijging op de beurs wantrouwen. En dat blijft zo, tot nader order. Meer nog, de huidige rally lijkt beleggers opnieuw de kans te bieden onder redelijk ongeschonden uit te stappen, en het spektakel even vanaf de zijlijn te bekijken. Er komen nog kansen voldoende om traditionele aandelen op te pikken. Laat de markt eerst z’n werk doen. En voor wie echt goed rondkijkt, die ziet dat er voldoende kansen elders ontstaan… Voldoende kansen zijn er voor beleggers zonder oogkleppen. Wie goed rond zich kijkt, die ziet elders op de beurs dat specifieke aandelen alweer aan hun opmars zijn begonnen. Waarom? Omdat ze de crash – die de traditionele aandelen mogelijk nog te wachten staat – reeds achter de rug hebben. Aandachtige lezers weten wellicht al over welk klasse aandelen we het hier hebben:CHINA! Chinese aandelen corrigeerden in de voorbije maanden al met 40%! Deze correctie zorgde ervoor dat de Chinese beurs in vergelijking met het Bruto Binnenlands Product nooit eerder zo goedkoop was als vandaag.
Wil dit zeggen dat Chinese aandelen niet meer lager kunnen. Dat niet, maar de kans dat we nog veel harder en dieper zullen zakken, wordt nu wel erg klein. Aan de andere kant vertellen diverse onderzoeken met deze statistieken ons een volledig ander verhaal. Als we een ‘reversion to the mean’ loslaten op de bovenstaande grafiek, dan kunnen Chinese aandelen vanaf hier VERDRIEVOUDIGEN. Jawel, keer 3! Nog andere statistieken wijzen erop dat Chinese aandelen in de komende jaren een gemiddelde rendement van 32% per jaar kunnen opleveren. Dit wordt opgedeeld in een contributie van:
- de economische groei in de lokale munt (13%),
- een bovengemiddeld dividendrendement (2,4%),
- een herwaardering (16,6%).
Abonnees van het Groeimarkten Rapport zijn er niet rouwig om, kunnen we u vertellen. De Shanghai-index stond op dat ogenblik rond 2650 punten. Vandaag, amper 2 maanden later, flirt de Chinese aandelenindex opnieuw met 3.000 punten. Dat is een stijging van 13% op indexniveau. Dit in een periode dat iedereen zijn hoofd draaide voor Chinese aandelen. We kunnen het weten, want we kregen opnieuw de verwijten naar ons hoofd geslingerd. Nochtans hadden we al een duchtig trackrecord in China opgebouwd… Anderhalf jaar voordien adviseerden we al eens om de Chinese beurs te kopen onder 2.000 punten. Om vervolgens onze abonnees van het Groeimarkten Rapport te adviseren om (deels) winst te nemen boven 4.800 punten. En vandaag staan diezelfde abonnees opnieuw op een riante winst, maar we denken dat er nog meer in ’t vat zit voor Chinese aandelen op termijn. Nee, laat ons helder zijn… hier zijn we zelfs rotsvast van overtuigd! We steken opnieuw onze nek uit, net zoals in de donkere dagen, toen de Shanghai-index onder 2.000 punten dook. Ook nu weer proeven we de afkeer voor China onder beleggers. Dat zijn voor ons de ultieme momenten om wat extra posities in te leggen…