Aandelenkoersen

Recent tikte het aandeel Berkshire Hathaway een mijlpaal aan van $250.000 per aandeel. Maar wie dacht dat het beleggingsvehikel van Warren Buffett het duurste aandeel ter wereld was, heeft het verkeerd. 2 aandelen hebben een nominale waarde die nóg hoger ligt, zelfs boven $2 miljoen.

Berkshire Hathaway staat slechts op de 3e plaats als duurste aandeel ter wereld, achter 2 bedrijven uit Argentinië en Chili. Beide bedrijven vertegenwoordigen de nationale aandelenbeurs van het land. Dit is gegroeid uit een situatie van vroeger waarbij enkel lokale handelshuizen aandeelhouder waren van de nationale beurs.

Het Argentijnse aandeel van de nationale beurs, Mercado de Valores Buenos Aires SA, kost momenteel zo’n $2,1 miljoen per stuk. Het Chileense Bolsa de Comercio de Santiago kost $2,5 miljoen per stuk.

Grootste nominale aandelenkoers

Uiteraard is er bijzonder weinig handel in deze aandelen. Vorig jaar werd er welgeteld 1 aandeel verhandeld van de Bolsa de Comercio de Santiago. Hierop daalde de prijs van het aandeel met 24%.

Het Argentijnse Mercado de Valores Buenos Aires SA steeg in 2016 nog met 210% na speculatie dat de kapitaalmarkt in het land een positieve stimulans zal krijgen onder de nieuwe regering.

Buffett wint op punten

Maar binnenkort kan Warren Buffett toch eigenaar worden van het aandeel met de grootse nominale beurskoers. Aandeelhouders van de Argentijnse beurs krijgen binnenkort 250.000 nieuwe aandelen per aandeel Mercado de Valores Buenos Aires SA dat van de beurs verdwijnt. In Chili zullen de 48 uitstaande aandelen gesplitst worden in 48 miljoen aandelen.

Uiteraard heeft de beurskoers weinig te maken met de totale waarde van het bedrijf. De totale marktkapitalisatie van de Chileense beurs bedraagt $122 miljoen, de Argentijnse beurs $383 miljoen terwijl Berkshire Hathaway net geen $400 miljard waard is.

Bron: Bloomberg