ECB negatieve rentevoeten De monetaire wereld draait nu echt compleet door. Alsof negatieve rentevoeten nog niet absurd genoeg zijn, gooit ECB-voorzitter Mario Draghi nog wat olie op het vuur. Hij beweert namelijk dat jij en ik verantwoordelijk zijn voor deze absurditeit. Hoe gek kan het allemaal nog worden? Negatieve rentevoeten hebben niet alleen een destructieve impact op de financiële markten, het beïnvloedt ook ons dagelijkse leven. Verschillende partijen menen dan ook al een breekpunt bereikt te hebben. Dit kan het begin zijn van een opstand tegen het monetaire beleid.

  • Het Duitse Bavarian Banking Association raadt zijn klanten aan cash geld aan te houden in plaats van digitaal geld
  • Het Zwitserse kanton Zug vraagt zijn inwoners om de belastingen zo laat mogelijk te betalen
  • Munich Re verkiest goud boven geld te betalen aan de ECB
  • Oostenrijk en Duitsland kanten zich openlijk tegen het verbod op cash geld
  • ….

En wat is het antwoord van Mario Draghi? Het slachtoffer spelen. Volgens Draghi is hij verplicht om negatieve rentevoeten in te voeren omdat de bevolking te veel geld spaart. Is dat eigenlijk niet de bedoeling van kapitalisme? Minder geld uitgeven dan je verdient en dat geld sparen/investeren. Diegene die al het geld gecreëerd hebben uit het niets, verwijten ons nu dat we dat geld sparen in plaats van uitgeven.

Iedereen die geld spaart, moet bestraft worden

Dit is werkelijk de wereld op zijn kop. Centrale banken doen nu het omgekeerde van wat ze zouden moeten doen. En hoe lager de rentevoet, hoe meer men spaart omdat men een groter kapitaal nodig heeft als buffer. De enige manier waarop ons huidig systeem werkt, is op basis van vertrouwen. Maar overheden en centrale banken doen er precies alles aan om dit vertrouwen te ondergraven. Er is een ongeschreven contract tussen de bevolking en de overheid waarin de bevolking belooft om te werken en belastingen te betalen terwijl de overheid ervoor zorgt dat de vruchten van hun arbeid veilig blijven. Maar één partij dreigt dit contract eenzijdig op te zeggen.