Een barbaars relikwie als goud heeft achter de schermen zo veel macht dat een manipulatie van de goudprijs niet uitzonderlijk is. De goudprijs wordt in verschillende vormen al decennia lang gemanipuleerd. Nu manipuleert vooral China de goudprijs, onder het toeziend oog van de Verenigde Staten. In eerste instantie lijkt het bizar, maar de Verenigde Staten laat toe dat het goud van west naar oost vloeit. China manipuleert de goudprijs om zo goedkoop mogelijk goud in te slaan en de Verenigde Staten laat dit oogluikend toe. (maar of dit zal blijven met Donald Trump als President, is nog maar de vraag) De VS laat dit toe omdat China voldoende ‘chips’ aan de (poker)tafel moet hebben wanneer de onderhandelingen over een nieuw monetair systeem starten. Historisch gezien zal men deze onderhandelingen uitstellen tot het monetaire systeem in elkaar klapt en een hervorming onvermijdelijk is. Tot die dag moet China aan zo veel mogelijk goud zien te geraken.
China is nog maar halfweg
De Verenigde Staten vindt het op zich niet erg dat de goudprijs stijgt, zolang dit maar gebeurt op een ordelijke manier. Wanneer de goudprijs met bijvoorbeeld $100 per dag omhoog schiet, ondermijnt dit het vertrouwen in het financiële systeem. Dit is wat we zagen in 2011 toen kost wat kost de goudprijs niet boven $2.000 mocht uitkomen. China heeft voornamelijk 2 activa: goud en Amerikaanse overheidsobligaties ($1,25 biljoen). Wanneer de Federal Reserve zijn inflatiedoelstelling bereikt, worden die overheidsobligaties minder waard terwijl de goudreserves meer waard worden. Goud is dus een indekking tegen het verlies op de overheidsobligaties. Officieel heeft China zo’n 1.762 ton goud, maar officieus zal dit eerder in de richting van 4.000 ton uitkomen. Maar China wil een gelijkaardige verhouding als de Verenigde Staten, namelijk 2,7% aan goudreserves ten opzichte van het bbp. Aangezien de Chinese en Amerikaanse economie ongeveer even groot zijn en de Verenigde Staten 8.134 ton goud heeft, zijn de Chinezen nog maar in de helft van hun plan.
Een Chinese kater
Wanneer inflatie uit de fles komt en de goudprijs omhoog schiet, blijft China in de huidige omstandigheden met een serieuze kater achter. Het land moet dus kost wat kost zo veel mogelijk goud in handen zien te krijgen tegen een zo goedkoop mogelijke prijs.