De volgende fase van het economisch herstel zal waarschijnlijk gedreven worden door de infrastructuur en industriesector. Volgens analisten zullen vooral de prijzen van verschillende grondstoffen zoals ijzererts hiervan kunnen profiteren.

De voorspelling komt op een moment dat verschillende marktdeelnemers de kracht van het wereldwijde herstel nauwlettend in de gaten houden. Veel landen worstelen opnieuw met een toename in het aantal Covdi-19 besmettingen.

Volgens Max Layton van Citi zijn er drie belangrijke katalysatoren die grondstoffenbeleggers in de gaten moeten houden. Allereerst is er het nieuws over een mogelijk Covid-19 vaccin. Hiernaast is de kracht van het economisch herstel in China ook zeer belangrijk. Tot slotte zal de omvang van nieuwe Amerikaanse stimuleringsmaatregelen ook een impact hebben.

Herstel in China

Er is echter wel hoop dat het herstel aan kracht aan het winnen is. De industrie in China, de tweede grootste economie ter wereld, rapporteerde in augustus de grootste industriële groei in acht maanden.

China, dat nu al maanden in de herstelfase verkeert, publiceerde dinsdag gegevens waaruit bleek dat de industriële productiegroei in augustus met 5,6% was gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het ondersteunt het standpunt dat China de goede kant opgaat en dat de stimuleringsmaatregelen van de overheid een opleving aanmoedigen.

Max Layton stelt:

Het is ongelooflijk hoe sterk de Chinese industrie herstelt, wat uiteraard goed nieuws is voor de prijzen van grondstoffen.

IJzererts

Volgens experts zijn er nog meer stimuleringsmaatregelen op komst. Dit kapitaal zal naar verwachting gebruikt worden voor nieuwe infrastructuur. In veel ontwikkelde landen is er namelijk een tekort aan goede infrastructuur.

Een gelijkaardig gegeven zagen we in de crisis van 2008. We kregen in deze periode een rally in een aantal van de industriële grondstoffenmarkten zoals ijzererts.

De ijzerertsprijzen noteerde begin deze week op hun hoogste punt in meer dan zes jaar. Deze rally werd gedreven door de grote vraag van China voor het bouwen van nieuwe infrastructuurprojecten.

Andy Critchlow stelt:

Ik let nu heel god op dingen als ijzererts. Dit soort industriële grondstoffen zal profiteren als het herstel aangedreven wordt door de infrastructuur.

Bron: CNBC

Foto: iStock