Het economisch herstel in de Verenigde Staten en China wint aan kracht en heeft geleid tot een golf van verbeterde prognoses en optimistische commentaren. Kristaline Georgieva, directeur van het IMF, benadrukt echter dat het economisch herstel in andere delen van de wereld een stuk moeizamer verloopt.

De opmerkingen van Georgieva zetten meteen de toon voor een week van virtuele vergaderingen bij het IMF en de Wereldbank. In deze reeks vergaderingen zal het tempo van het herstel van de Covid-19 crisis centraal staan.

Georgieva benadrukte wel dat de vooruitzichten voor de wereldeconomie verbeterd zijn dankzij de snelle vaccinaties en extra stimuleringsmaatregelen in de Verenigde Staten. De Verenigde Staten zijn de grootste economie ter wereld waardoor zij een grote invloed hebben op de prestaties van de globale economie.

In andere delen van de wereld verloopt de vaccinnatiecampagne echter een stuk moeizamer. Vorige week noemde de Wereldgezondheidsorganisatie de uitrol van vaccins in Europa nog onaanvaardbaar traag.

Goergieva stelt:

We zien een herstel met verschillende snelheden.

Amerikaanse arbeidsmarkt

Ook de nieuwste gegevens van de Amerikaanse arbeidsmarkt schetsen een positief beeld in het land. Volgens het Labor Department zijn er in maart zo’n 916 000 jobs toegevoegd. Dit is de grootste stijging sinds augustus en overtrof ruimschoots de verwachtingen.

Ondanks de positieve gegevens zit de arbeidsmarkt nog bijlange niet aan haar niveau van voor de pandemie. De arbeidsmarkt telt nog steeds 8,4 miljoen jobs minder dan in februari 2020.

De zwaarst getroffen sectoren vertonen echter tekenen van een sterke veerkracht. In deze sectoren situeren zich de meeste jobverliezen. Wanneer het herstel ook hier aan kracht wint, zal de arbeidsmarkt terug op niveau kunnen komen.

Bron: CNN

Foto: iStock

Reacties