De media schetst steeds een beeld dat de superrijken ook super beleggers zijn. Maar schijn kan wel eens bedriegen. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat de superrijken tijdens de financiële crisis de paniekknop indrukten waarbij velen mogelijk een van de basisregels van beleggen overtraden.

De beste manier om succes te oogsten op lange termijn op de aandelenmarkt is nog steeds de buy-and-hold strategie. De financiële crisis en de jaren daarna bewezen dat een aandelenmarkt altijd herstelt, ook van diepe dalen. Wie in paniek verkoopt en veel te laat terug instapt, ziet zijn rendement verdwijnen als sneeuw voor de zon. Emoties zijn de grootste vijand van een belegger. De markt proberen te timen is onmogelijk. Goede particuliere beleggers weten dat, zij kopen en verkopen niet constant en lopen niet achter de koersen aan.

Een goede belegger beseft dat kopen op de bodem onmogelijk is

Uit onderzoek blijkt nu dat de superrijken – de rijkste 0,10% – voluit hun aandelenfondsen verkochten tijdens de financiële crisis. Hoewel er geen data bekend zijn wanneer ze terug in de aandelenmarkt gestapt zijn, is de kans groot dat veel superrijken zich verbrand hebben aan de aandelenrally die al sinds 2009 loopt. Wanneer de VIX – een indicator die volatiliteit meet – meer dan 25% stijgt, drukken de superrijken 8% meer op de verkoopknop als andere beleggers. Ze creëren hiermee een illusie dat ze meer controle hebben, al is al meermaals bewezen dat het onmogelijk is om op de bodem te kopen en op de top te verkopen. Time in the market is more important than timing the market. Psychologen ontdekten dat de superrijken bij een spel met dobbelstenen veel liever zelf de dobbelstenen gooien. De uitkomst tussen zelf gooien of een ander laten gooien is hetzelfde, maar door zelf te gooien denken de superrijken dat ze de uitkomst kunnen beïnvloeden. En dat gaat blijkbaar ook op voor de aandelenbeurs.