De olieprijzen zullen het jaar nog relatief goed afsluiten. Toch zal het jaar 2020 de geschiedenisboeken ingaan als één van de meest turbulente jaren voor de oliemarkten. 2020 wordt gekenmerkt als het jaar van een extreme volatiliteit. Volgend jaar zal waarschijnlijk beter worden, hoewel alle problemen nog niet van de baan zullen zijn.
In april daalde de prijs voor Amerikaanse ruwe olie voor het eerst in de geschiedenis naar negatieve niveaus. Brent olie daalde hiernaast tot onder de $20 per vat ten gevolge van de Covid-19 pandemie en de prijzenoorlog tussen de oliereuzen Rusland en Saudi-Arabië.
Deze 2 situaties, die toevallig samenvielen, zorgden voor een ongekende mate van volatiliteit op de oliemarkten.
Peter McNally van onderzoeksbureau Third Bridge stelt:
Een situatie als deze was ongezien. De impact op de vraag naar olie was enorm groot en snel.
Lagere vraag
Hoewel we in 2021 waarschijnlijk geen negatieve olieprijzen meer zullen zien, zal er nog steeds een negatieve druk worden uitgeoefend op de vraag naar olie. Er zijn verschillende Covid-19 vaccins maar het zal nog een hele tijd duren voordat het grootste deel van de bevolking is ingeënt. Voordat dit is gebeurd, zullen we nog niet terug kunnen naar ons normale leven.
De vraag naar fossiele brandstoffen, en dus ook naar olie, kan in de komende jaren ook nog laag blijven. Steeds meer landen proberen de uitstoot van fossiele brandstoffen te beperken om de klimaatopwarming te vertragen.
Grote oliemaatschappijen als BP en Total hebben prognoses gepubliceerd waaruit blijkt dat de wereldwijde vraag naar olie in 2019 een piek bereikt kan hebben.
Bron: Reuters
Foto: iStock