Nog maar een maand is de schrille bitcoin geschiedenis verwijderd van een mogelijk indrukwekkend fenomeen. Er zijn vergaande plannen voor een heus bitcoin ETF in de maak. 11 maart 2017 staat op de agenda, maar nog steeds is het koffiedik kijken of de bitcoin ETF werkelijkheid zal worden.
Op Woobull.com kwamen we onderstaande interessante grafiek tegen dat de stijging van de waarde van bitcoin duidelijk in kaart brengt:
Bron: Woobull.com
Vooral de afgelopen maanden zijn bitcoinbezitters meermaals opgeschrokken door de bizarre prijsbewegingen van deze 100 procent digitale munt. De eerste cryptomunt uit de geschiedenis, dat nog zo jong is, verkeert continu van manisch naar depressief en weer terug naar manisch. Ondanks de stemmingswisselingen is de trend toch duidelijk naar boven.
Hoe hoger de prijs van bitcoin gaat, hoe heftiger de prijsgolven zich lijken te gedragen. Toch zijn deze schommelingen verklaarbaar. Wie de hierboven in kaart gebrachte prijsbeweging van bitcoin nader beschouwd, ziet dat er verschillende gebeurtenissen ten grondslag liggen aan deze onrustige prijsbeweging dat duidelijk rust op een solide trendlijn.
Klik hier voor GRATIS Bitcoin Gids!
De bitcoin halvering
Een zeldzame gebeurtenis waarbij er plotseling van het ene op het andere moment tweemaal zoveel rekenkracht vereist is om dezelfde hoeveelheid bitcoins te produceren. Dit zit in het design van bitcoin ingebakken. Dit betekent dat vanaf een zogenoemde ‘Block Reward Halving’ er plotseling minder nieuwe bitcoins in omloop komen. Vraag en aanbod krijgen een schok te verwerken waarbij het aanbod plotsklaps krimpt ten opzichte van een gelijkblijvende(?) behoefte. Een vraagteken daar schaarste een asset des te interessanter maakt.
Dit zou averechts kunnen werken op de bitcoinkoers daar veel bitcoinmines er de brui kunnen geven waardoor het vertrouwen in bitcoin in elkaar kan storten. Echter, dit is niet gebeurt en daar is ook weinig reden voor. Een dergelijke gebeurtenis komt niet onverwachts. De markt, maar ook miners, bereiden zich voor op een dergelijke gebeurtenis. Duidelijk op de kaart is te zien dat zelfs investeerders bullish op deze gebeurtenis hebben gereageerd. Pak de agenda er maar bij want de volgende halvering in de ‘reward’ voor miners zal plaatsvinden op 27 juni 2020.
Bitcoin ETF
Een andere gebeurtenis op de grafiek is de Bitcoin ETF. Duidelijk te zien is, net als bij de ‘Block Reward Halving’ dat de markt zich hierop aan het positioneren is. Mocht de bitcoin ETF uitblijven, dan zou dit een grote teleurstelling zijn en kan dit een enorme negatieve impact hebben op de prijsontwikkeling van bitcoin.
Mocht de bitcoin ETF er komen, dan kan dit naast een enorme boost op de bitcoinprijs, een nieuwe knik in de trendlijn teweegbrengen. We zagen dit al gebeuren nadat de opbrengsten van miners waren gehalveerd. Dit kan betekenen dat de prijs van een bitcoin zich nog sneller naar boven kan gaan bewegen. Een bitcoin ETF zal miljoenen dollars aan bitcoins als onderpand moeten aanhouden – een plotselinge piek in de vraag naar deze nullen en enen.
Voor degene die niet willen wachten op de volgende ‘Block Reward Halving’ kunnen 11 maart 2017 in hun agenda noteren. Mogelijk zien we de eerste bitcoin ETF werkelijkheid worden en kunnen we nieuwe records verwachten. Zal één bitcoin de waard van een troy ounce goud dan eindelijk overschrijden?