De Verenigde Staten start een onderzoek naar de autopiloot van Tesla na een fataal ongeval waarbij de bestuurder de autopiloot had ingeschakeld. De crash dateert al van 7 mei in Williston, Florida maar het nieuws gaat nu pas de wereld rond.

Het U.S. Department of Transportation zal een onderzoek starten naar de verantwoordelijkheid van Tesla in deze fatale crash.

Volgens Tesla maakte een vrachtwagen een linkse bocht op een kruispunt en herkende de autopiloot het verschil niet tussen de witte vrachtwagen en het licht van de lucht. Er stond fel licht op het moment van de botsing, waardoor het contrast met het wit niet geregistreerd werd. Hierdoor werd her remsysteem niet automatisch geactiveerd.

Tesla benadrukt ook dat de autopiloot nog steeds niet perfect werkt en dat de bestuurder nog steeds te allen tijden alert moet blijven. De combinatie van het licht en hoogte van de trailer, maakte dat de autopiloot ervan uitging dat het voertuig onder de trailer kon passeren.

Autopiloot werkt veiliger

Tesla vermeldt ook in zijn verklaring dat de data van de tests bewijzen dat de autopiloot steeds beter werkt en dat het samen met het zicht van de piloot de werklast vermindert en de veiligheid verhoogt. “Dit is de eerste bekende dode in 200 miljoen kilometers met autopiloot”, aldus de Tesla-website. “In de VS is er gemiddeld een dodelijk ongeval per 150 miljoen kilometer.

Wereldwijd is er per 100 miljoen kilometer een dodelijk ongeval”. (Bron: Knack) Het bedrijf van Elon Musk benadrukt dat dit een uitzonderlijk geval is. Er wordt veel ingezet op voertuigen die autonoom rijden. Veel autoconstructeurs testen deze nieuwe technologie. Overheden werken dan ook aan een wetgeving. Volgens de autosector moet het mogelijk zijn om vanaf 2020 een goed functionerend netwerk uit te bouwen.