Het jaar 2020 was één van de meest tumultueuze jaren voor de wereldwijde olie- en gasindustrie. De sector werd geconfronteerd met een stortvloed aan slecht nieuws. Energiegigant BP rapporteerde hierdoor het eerste jaarverlies in 10 jaar tijd.

BP meldde een jaarverlies van $5,7 miljard. Analisten hadden gerekend op een verlies van $4,8 miljard. In 2019 bedroeg nettowinst van het bedrijf nog $10 miljard.

Het bedrijf verklaarde dat de slechte resultaten het gevolg zijn van de lagere olie- en gasprijzen, aanzienlijke afschrijvingen, druk op de raffinagemarges en een gedaalde wereldwijde vraag. BP waarschuwde dat de pandemie nog lang een invloed zal hebben op de prestaties van het bedrijf.

Bernard Looney, CEO van BP, stelt:

Het was een zeer moeilijk jaar voor de olie-industrie.

Slechtste jaar ooit

De olie- en gasindustrie kreeg in 2020 te maken met een stortvloed aan slecht nieuws. De Covid-19 pandemie zorgde voor een wereldwijde krimp in de vraag naar olie en gas. Hiernaast zorgde de prijzenoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië voor een ineenstorting van de prijs.

Grote oliebedrijven moesten ongekende afschrijvingen doorvoeren en er gingen tienduizenden jobs verloren in de sector.

Volgens het hoofd van het Internationaal Energieagentschap zal het jaar 2020 waarschijnlijk bekend komen te staan als het slechtste jaar in de geschiedenis van de oliemarkten.

De bedrijven proberen het rampjaar nu achter zich te laten. Ze focussen zich op het vooruitzicht van een economische opleving in 2021 en de hoop op een herstel van de vraag naar olie en gas in de komende maanden.

Bron: CNBC

Foto: iStock