Ook in India heeft het Covid-19 virus lelijk huisgehouden. Het land is hierdoor voor het eerst in bijna een kwart eeuw in een recessie terechtgekomen. Economen waarschuwen dat het herstel in de derde grootste economie van Azië zeer moeilijk zal verlopen.

Volgens officiële gegevens die vrijdag zijn gepubliceerd, is het bruto binnenlands product van India in de periode van juli tot september met 7,5% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het derde kwartaal van 2019 groeide de economie met meer dan 4%.

Deze krimp volgt op de recorddaling van bijna 24% van het BBP in de periode van april tot jun, het eerste kwartaal van het Indiase fiscale jaar.

Hoewel de industriële sector weer aan het groeien is, is de dienstensector voor de twee keer op rij met dubbele cijfers gedaald. Hiernaast daalde de overheidsconsumptie ook sterk, voor een deel vanwege de gebrekkige fiscale reactie op de crisis.

Het Indiase Bureau voor Statistiek stelt:

Om de Covid-19 pandemie in de dammen werden beperkingsmaatregelen opgelegd. Hoewel de maatregelen geleidelijk aan zijn opgeheven, hebben deze wel degelijk gevolgen gehad voor de economie.

Moeilijk herstel

De positieve resultaten van het kandidaat-vaccin van Astrazeneca zijn goed nieuws voor India. Het land heeft een van de grootste orders en het vaccin zal ook lokaal geproduceerd worden. Volgens Shilan Shah van Capital Economics is dit een bemoedigend teken dat India uiteindelijk een duurzaam herstel kan aanvatten.

Wanneer er echter problemen in de distributie van het vaccin optreden, kan dit betekenen dat het vaccin pas in de tweed helft van volgend jaar op grote schaal beschikbaar zal zijn.

Vervolgens verklaren verschillende economen dat de economie van India een moeilijke weg te gaan heeft. Het ontbreken van een uitgebreide fiscale reactie zal volgens hen de groei in de weg staan. Beleggers wachten hierdoor in spanning de vergadering van de Indiase centrale bank van volgende week af.

China

De gegevens over het bruto binnenlands product van India staan in schril contrast met deze van China. China lijkt zonder al te veel problemen te herstellen van de Covid-19 crisis.

Terwijl een groot deel van de wereld blijft worstelen met het virus, versnelde het herstel in China in het meest recente kwartaal. Het land dwong een strenge lockdown en een efficiënt opvolgingsbeleid af dat bedoeld was om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Hiernaast legde China honderden miljarden dollars opzij voor grote infrastructuurprojecten om de economische groei te stimuleren. Door deze doeltreffende maatregelen zal China waarschijnlijk de enige grote economie zijn die dit jaar zal groeien.

Bron: CNN

Fot: iStock