Elon Musk presenteerde eind vorige maand met trots het nieuwe model in de stal van ’s werelds meest bekende producent van elektrische auto’s, de model 3. De model 3 moet van Tesla een massaproducent maken van milieuvriendelijke, elektrische auto’s. Maar een elektrisch voertuig is niet zo groen als op het eerst zicht lijkt. Devonshire Research Group is een investeringsfirma die gespecialiseerd is in het waarderen van technologiebedrijven. Het dook in de cijfers van Tesla en concludeerde dat het groene imago meer een hype is dan een garantie. DRG wil niet zeggen dat Tesla een nieuwe Volkswagen is of dat er stiekem uitlaatgassen uit de auto komen, maar de ecologische voetafdruk van Tesla is wel degelijk groter als men zou vermoeden wanneer men naar het volledige proces kijkt.
Opwekken van elektriciteit
Een Tesla heeft uiteraard geen olie of gas nodig, maar de elektriciteit waarmee de batterij wordt opgeladen, moet ook ergens van komen. In gebieden waar men elektriciteit opwekt aan de hand van steenkool- of gascentrales ligt de ecologische voetafdruk van de elektriciteit hoger dan in gebieden waar men energie opwekt aan de hand van zonnepanelen of windenergie. Daarnaast is er nog de productie van de batterij en de wagen. Een elektrische auto moet licht zijn, net als de batterij om een verre afstand te kunnen afleggen. Er worden dan ook speciale metalen gebruik om het chassis te maken en de batterij bevat veel lithium aangezien dit zeer licht en geleidend is. Op andere plaatsten in een Tesla zitten veel zeldzame grondstoffen.
Grondstoffen voor batterijen
Deze grondstoffen zijn veel minder in de grond aanwezig dan bijvoorbeeld olie of gas. Ze worden dan ook ontgonnen op minder efficiënte plaatsen. Na het gebruik van sulfaten en andere chemicaliën wordt slechts 0,2% aan zeldzame grondstoffen ontgonnen, de andere 99,8% verdwijnt – vervuild – terug in de ‘natuur’. En ten slotte is er nog de toekomstige uitdaging om de batterijen vol zeldzame, vervuilende grondstoffen in kleine hoeveelheden te recycleren. Op dit moment zijn er lang niet voldoende batterijen om hier een winstgevend proces van te maken. De markt voor elektrische voertuigen moet dus sterk groeien wil men de recyclage over 10 à 15 jaar milieuvriendelijk krijgen.
Milieu Shift
Momenteel is de opmars van de elektrische auto meer een Milieu Shift zoals de Tax Shift in België. Er zijn ongetwijfeld voordelen aan verbonden en men communiceert voornamelijk rond het positieve effect. Het verdient het voordeel van de twijfel, maar er is nog steeds geen garantie dat een elektrische auto groener is dan een traditionele auto.