Robotica jobs

Computers, intelligente machines en robots zullen de arbeidsmarkt domineren in de toekomst. Meer en meer jobs zullen vervangen worden door technologie. Mensen zullen steeds minder te doen hebben en overheden zullen uw loon moeten betalen, dat zegt Tesla, SpaceX en SolarCity CEO Elon Musk.

Er zijn geen andere opties, zegt Musk. Door automatisering en robotica zal de wereld evolueren naar een soort van basisinkomen. ‘Ik ben er vrij zeker van dat dit de toekomst zal worden’, zegt de visionaire.

Met een basisinkomen krijgt iedereen een gegarandeerd maandelijks bedrag van de overheid. Zwitserland hield afgelopen zomer nog een referendum voor de invoering van een basisinkomen, maar dat werd afgewezen. Finland, Nederland en andere landen beginnen alvast met experimenten rond het basisinkomen.

Zelfs President Barack Obama sprak afgelopen zomer over het idee van een universeel basisinkomen. Volgens Obama is dat een debat dat de komende 10 tot 20 jaar gevoerd zal moeten worden.

Maar terwijl het debat over een basisinkomen traag gaat, evolueert de technologie razendsnel. Zo was er nog niet zo lang geleden de eerste zelfrijdende vrachtwagen van AB InBev die 2.000 kratten bier naar de eindbestemming bracht. Uber test zelfrijdende taxi’s en bij Airbus is men bezig met zelfvliegende taxi’s te ontwerpen.

Sommige chauffeurs zullen omgeschoold worden naar fleet managers, anderen zullen bij de overheid moeten aankloppen voor een loonstrookje – aldus Musk. Maar hij ziet ook goede aspecten aan de opmars van robotica: mensen zullen meer tijd hebben om andere dingen te doen.