griekenland

Griekenland is de afgelopen jaren van het ene reddingsplan naar het andere gegaan. Telkens gaf het toegestopte geld het land de tijd om orde op zaken te stellen. Afgaande op de toenemende onbetaalde belastingfacturen zit er binnenkort weer een reddingsplan aan te komen.

In 2015 werd Griekenland financieel gestut met een derde reddingsplan. Het land zou over een periode van 3 jaar kredieten krijgen met een totale waarde van €86 miljard. De financiële sector zou het leeuwendeel daarvan krijgen. Eigenlijk was de doelstelling van dit reddingsplan het land voldoende tijd te geven om orde op zaken te stellen en uit het economische dal te klimmen.

En hoewel het de voorbije maanden vrij stil is geworden rond het land, ziet het er niet meteen naar uit dat het de goede kant uitgaat. Een bewijs daarvan is de aanhoudende stijging van onbetaalde belastingsfacturen. De voorbije jaren was precies het niet betalen van belastingen en belastingontduiking één van de hoofdoorzaken van de Griekse neergang.

Volgens de Griekse overheidsinstelling verantwoordelijk voor belastinginkomsten stegen de onbetaalde belastingfacturen in augustus tot €1,37 miljard euro tegenover €811 miljoen in juli. Over de eerste acht maanden staat de ‘open factuur’ op €8,99 miljard, een stijging van 13,1% tegenover dezelfde periode een jaar eerder en goed voor zo’n 25% van de totale belastingen.

Zoals u kunt zien hieronder is het totale aantal niet geïnde belastingen nu al opgelopen tot €91,58 miljard, een stijging van €1,15 miljard op maandbasis.

greece1

Deze onbetaalde belastingfacturen leggen nog maar eens enkele pijnpunten van het land bloot. De economie is nog steeds doodziek als zowel bedrijven als privé-personen almaar minder in staat zijn om hun belastingen op te hoesten. En de staat zal op deze manier armlastig blijven. Hoe zal Griekenland met dit in het achterhoofd ooit in staat zijn om die miljarden aan kredieten terug te betalen?