Bankschandaal Spanje Tijdens de financiële crisis was de Spaanse banksector een van grootste slokkoppen voor financiële steun. Sindsdien is Spanje en de banksector een schoolvoorbeeld geworden van de manier waarop je een crisis moet aanpakken, althans zo lijkt het. Maar schijn bedriegt en in Spanje nog veel meer. De laatste jaren kende de Spaanse banksector al verschillende schandalen. Er werd niet alleen €240 miljard slechte leningen in een apart fonds gestoken, er was ook het schandaal rond Bankia en een schandaal rond een uitgifte van preferente aandelen (o.a. aan kinderen en mensen met Alzheimer). Maar de 6e grootste bank van Spanje, Banco Popular, gaat nu nóg een stap verder. Vorige maand daalde de beurskoes van Banco Popular 33% op 2 dagen nadat de bank bekend maakte €2,5 miljard extra kapitaal nodig te hebben. De beurskoers herstelde nadat 10 grote globale banken zich achter de uitgifte van nieuwe aandelen schaarde. Maar … … de beurskoers zit terug in slecht weer nadat bekend werd dat Banco Popular een wel heel vreemde tactiek heeft om de aandelen verkocht te krijgen. Volgens investeringsgroep Blackbird biedt Banco Popular zijn klanten de mogelijkheid om goedkoop geld te lenen, op voorwaarde dat ze een deel van dat geld gebruiken om in te schrijven op de aandelenuitgifte.

Popular is offering loans to its customers on the condition that they subscribe to the rights issue… and then deposit the €1.25 per share in their bank accounts, zegt Marc Ribes van BlackBird.

Banco Popular

Beurskoers Banco Popular

Dit is niet alleen onethisch, het is ook nog eens bij wet verboden in Spanje. Het is illegaal om klanten geld te lenen om daar aandelen mee te kopen van dezelfde bank. Wat alles nog erger maakt, is dat de Spaanse overheid en de regulatoren meer dan waarschijnlijk een oogje zullen dichtknijpen. Spaanse banken hebben de laatste jaren iedere regel in het boek gebroken of gebogen zonder noemenswaardige boete te krijgen van de 2 toezichthouders. De regenerende volkspartij kreeg recent nog een lening van €1,2 miljoen om als borg te stellen voor 3 voormalige leden van de Spaanse schatkist die beschuldigd worden van frauduleuze praktijken. De lening kwam van … Banco Popular.

Kosten voor de Europese belastingbetaler?

Ook de 4e grootste politieke partij in Spanje kreeg een lening van €4 miljoen van Banco Popular om de verkiezingscampagne te financieren. Het ziet er dus naar uit dat er een nieuwe Spaanse bankencrisis kan ontstaan wanneer de beschuldigingen aan het adres van Banco Popular bewezen kunnen worden. Een schandaal dat de Spaanse en mogelijk Europese belastingbetaler weer geld kan kosten.