Steeds meer landen zijn van plan om de enorme macht van Big Tech bedrijven te beperken door een verhoogde regulering. De Europese Unie heeft nieuwe regels en straffen aangekondigd die bestaan uit hoge boetes en een verplichte opsplitsing van de bedrijven.

De Europese Commissie, de uitvoerende macht van de Europese Unie, heeft dinsdag twee nieuwe wetgevingen gepresenteerd die een invloed zullen hebben op de werking van Big Tech bedrijven. De regio maakt zich al lang zorgen over de enorme macht van sommige van deze bedrijven.

De nieuwe Digital Market Act heeft als doel de macht van Big Tech te beperken en de concurrentie weer aan te moedigen. Er staan zware straffen op het overtreden van deze regels.

Hoge boetes en verplichte opsplitsing

Een maatregel omvat dat bedrijven als Apple en Google gebruikers zullen moeten toestaan om apps te verwijderen die standaard op de apparaten zijn geïnstalleerd. De prestatiecijfers zullen ook gratis moeten worden gedeeld met adverteerders en uitgevers.

Niet-naleving van deze regel kan leiden tot boetes die oplopen tot 10% van de wereldwijde jaaromzet van de bedrijven.

Bij herhaaldelijk overtreden van de regels kan een gedwongen afsplitsing van bepaalde bedrijfstakken opgelegd worden. Een medewerker van de Europese Unie stelt wel dat dit enkel zal gebeuren wanneer er geen andere sancties meer beschikbaar zijn.

Hiernaast presenteerde de Europese Commissie een tweede wettekst: Digital Services Act. Deze is bedoeld om schadelijke inhoud aan te pakken door platforms te vragen om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hier zullen ook boetes opgelegd worden aan bedrijven die zich niet aan deze regels houden.

De Europese Unie heeft het voortouw genomen op gebied van verhoogde regulering voor Big Tech bedrijven. Experts zeggen dat deze nieuwe regels een impact zullen hebben op de bedrijven. De regels zullen de bedrijfsmodellen van Big Tech op de proef stellen.

Bron: CNBC

Foto: iStock