Europa valt uit elkaar De echte Europa crisis is begonnen. De mainstream media heeft een belangrijke boodschap gemist, of ze erkennen het belang niet van een nota die 6 Ministers van Buitenlandse zaken de wereld in stuurden. De nota werd verstuurd in verschillende talen en kondigt in principe het einde van Europa aan zoals we dat vandaag kennen. De 6 Ministers van Buitenlandse Zaken van België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg en Nederland (de stichtende leden van de Europese Unie) publiceerden een nota waarin ze erkennen dat Europa met verschillende snelheden werkt. Dit is een bocht van 180 graden want voorheen werd Europa steeds voorgesteld als 1 hecht blok. De verklaring ging als volgt:

We recognize that our EU policies aren’t working for everybody. That’s okay. We just have to figure out how to make sure that everybody gets what they need, even if it means less control from Brussels.

Het einde van een onrealistisch project

Ze geven dus toe dat de verschillende lidstaten van Europa verschillende ambities hebben op het gebied van integratie in het grotere geheel. Dit was voor de Brexit ondenkbaar. Dit kan men aanzien als een volledige capitulatie ten aanzien van het Europese project. Tot voor de Brexit werden de landen gedwongen tot integratie, van een bankunie over de aanpak van vluchtelingen tot het bepalen van de kosten voor buitenlandse telefoongesprekken. Landen werden gebonden aan regels om de banksector overeind te houden, fiscale beperkingen werden opgelegd en men moest een bepaald aantal vluchtelingen opvangen. Maar landen als Polen en Hongarije lapten Europese regels aan hun laars. Spanje en Portugal werden meerdere malen op de vingers getikt voor hun begrotingstekorten zonder enige sanctie. En zo waren er nog meer voorbeelden waarin Europa het verschil tussen de lidstaten negeerde, … tot nu.

Europa crisis: Eigen land eerst

Brexit en de opkomst van anti-Europa partijen in verschillende landen, zorgt er nu voor dat Europa capituleert en terug zal hervallen naar een economisch blok, een soort vrijhandelszone. Dat is ook hetgeen Duitsland voornamelijk wil aangezien het land enorm veel goederen exporteert. De verklaring betekent het einde van een verdere integratie naar een Verenigde Staten van Europa, besluit George Friedman. Om te overleven moet ieder land zijn eigen regels tot integratie bepalen. Zal de kaart van Europa opnieuw veranderen?