Je moet het maar doen, 20% minder stemmen halen en toch als grote overwinnaar uit de verkiezingen komen. De VVD van Nederlands Premier Mark Rutte slaagde in deze opzet. Met 8 zetels minder blijft de VVD de grootste partij in Nederland. Dit zorgt voor euforie in Nederland, Europa én jawel … ook op de financiële markten.
Op het moment dat de eerste exit polls wezen op een ‘overwinning’ van de VVD schoot de euro omhoog. Wie dacht dat de renteverhoging in de Verenigde Staten de euro richting pariteit zou duwen, kwam bedrogen uit. De invloed van Mark Rutte was groter dan die van Janet Yellen.
Het is van de jaren ’80 geleden dat Nederland nog eens een significante invloed had op de financiële markten.
Euro jumps as Dutch Liberals beat Wilder’s Freedom party, acc to exit polls. pic.twitter.com/EWks07eZ1C
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 15 maart 2017
Ook de buitenlandse media reageert euforisch op de kleine nederlaag van de VVD. Dat vooral de PVV van Geert Wilders ‘maar’ 5 zetels kon winnen, is blijkbaar belangrijker dan het feit dat de VVD er 8 verliest. Wilders haalt 33% meer zetels terwijl Rutte er 20% verliest. Maar Europa ziet dit al als de eindstreep voor de opkomst van het rechts populisme.
Terecht? Daarvoor zullen we de verkiezingen in Frankrijk moeten afwachten. Een zwaluw stopt de rechtse lente nog niet … en hoop is zelden een goede strategie.
Maar Europa ziet de verkiezingsuitslag in Nederland als een overwinning. De kabinetschef van bondskanselier Merkel, Peter Altmaier, was er als de kippen bij om Nederland te feliciteren met deze overwinning.
Nederland oh Nederland jij bent een kampioen!Wij houden van Oranje om zijn daden en zijn doen! Gefeliciteerd met dit geweldig resultaat!
— Peter Altmaier (@peteraltmaier) 15 maart 2017
Nieuw wereldrecord voor Nederland
De media lijken echter even te vergeten dat Nederland voor de moeilijkste regeringsonderhandelingen in hun geschiedenis staan. Voor het eerste komen maar liefst 4 tot 6 partijen in aanmerking om een regering te vormen. Rutte blijft dan vermoedelijk aan de macht, maar hij zal zijn huid duur moeten verkopen wil hij Geert Wilders van zich afhouden.
Wilders heeft namelijk nog altijd 1 op 5 Nederlanders achter zich. Het is ook van 1972 geleden dat Nederland nog met meer dan 2 partijen een regering vormde. CDA, D66 en Groen Links weten dit ook.
Europa heeft een veldslag gewonnen, maar de oorlog om het voortbestaan van de Unie is nog lang niet gestreden.
Bronnen: NRC + DeRedactie