Europa crisis banken Deutsche Bank, een van de grootste banken in Europa en een systeembank volgens het IMF, windt er geen doekjes om. Er moeten tientallen miljarden vrijgemaakt worden voor de banken. De bank ligt dan ook al heel het jaar op ramkoers met de Europese beleidsmakers. Maar ook voormalig ECB-lid Bini Smaghi noemt Europa ‘heel ziek’. Volgens Folkerts-Landau, topman bij Deutsche Bank, hebben de Europese banken (lees vooral Deutsche Bank) een reddingsboei nodig van €150 miljard. Door de economische groeivertraging en deflatie kunnen klanten steeds moeilijker hun leningen afbetalen. Om die slechte leningen af te schrijven hebben banken extra kapitaal nodig. De Verenigde Staten gooide de Amerikaanse banken een reddingsboei toe van $475 miljard na de financiële crisis. Dat is in Europa nooit gebeurd. Europa heeft niet zoveel nodig, zegt Folkerts-Landau, maar zou toch op de proppen moeten komen met €150 miljard. Bini Smaghi, nu actief bij Société Générale en voormalig bestuurslid bij de ECB, zegt dat de Italiaanse bankencrisis zich snel over Europa kan verspreiden wanneer er niet snel wordt ingegrepen. Europa is heel ziek en moet snel een dosis medicijnen krijgen.

De forse daling van de beurskoersen van de Europese banken is een symptoom van een groter probleem: lage groei, hoge schulden en gevaarlijke deflatie.

De Europese bankenindex staat op het laagste niveau sinds de financiële crisis, de beurskoers van Deutsche Bank is minder dan 1/10e waard van zijn topkoers in 2007, Credit Suisse duikelde al meer dan 60% naar beneden dit jaar, … De val van Deutsche Bank Bron: RT