De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag diep in het rood geëindigd, na een dag die werd gekenmerkt door hernieuwde zorgen over de groei van de wereldeconomie en tegenvallende macro-economische cijfers.

De Eurostoxx 50 sloot 2,4 procent lager op 2.890,35 punten, de Duitse DAX leverde 2,6 procent in op 9.563,36 punten, de Franse CAC-40 daalde 2,2 procent op 4.250,28 punten en de Britse FTSE-100 index verloor 1,2 procent op 6.091,23 punten.

De markten in Europa konden zich dinsdag nergens aan optrekken. De Aziatische markten daalden, met een scherp verlies voor de Japanse Nikkei. Verder had de chef van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, maandagavond gewaarschuwd voor de risico’s die de zwakke groei van opkomende markten met zich meebrengen.

Nog voor de openingsbel in Europa werd bekend dat de fabrieksorders in Duitsland in februari onverwacht zijn gedaald, met 1,2 procent. Dat na een stijging van de orders met 0,5 procent een maand eerder. Voor januari was dat een opwaarts bijgesteld cijfer, nadat eerder nog een daling van 0,1 procent werd gerapporteerd.

"Dit vertelt niet zozeer het verhaal van Duitsland, maar vooral over de hele wereld en daarom stonden de Europese markten onder druk", schreef marktanalist Naeem Aslam van Avatrade dinsdag.

De markt kreeg verder een reeks aan inkoopmanagersindexen over de wereldwijde dienstensector te verwerken. Over het algemeen lieten die data een verslechterd beeld zien.

De Japanse dienstensector groeide in maart niet, terwijl in Europa over het algemeen sprake was van een minder sterke groei. Het Verenigd Koninkrijk vormde een uitzondering; daar groeide de dienstensector in maart sterker dan in februari.

Detailhandelsverkopen in de eurozone lieten in februari een stijging zien, maar die was minder sterk dan in januari.

De olieprijzen bewogen vandaag volatiel maar noteerden rond het slot in Europa licht hoger. Zowel de prijs voor een vat West Texas Intermediate als de prijs voor een vat Brent steeg 0,1 procent.

Marktanalist Aslam wees erop dat de markt vooral uitkijkt naar de aanstaande Opec-bijeenkomst, op 17 april in Doha in Qatar.

"Beleggers zijn vrij sceptisch over de ontmoeting. Kunnen we een inperking van de productie tegemoet zien? Dat is de vraag waar het allemaal om draait", aldus de marktanalist van Avatrade.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,1394.

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak was er aandacht voor ArcelorMittal, dat maandagavond laat de afronding van de claimemissie van 3 miljard euro bekendmaakte. Het aandeel leverde 5,9 procent in, nadat de koers in aanloop naar de claimemissie juist deels was hersteld. Volgens fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow hebben partijen vandaag stukken verkocht en daarmee winst gepakt, in afwachting van de levering van de uitgeoefende claims.

ArcelorMittals sectorgenoot Outokumpu presenteerde dinsdag lange termijn doelstellingen waarin wordt gemikt op een bedrijfsresultaat (EBIT) van 500 miljoen in 2020. De Finse specialist in roestvast staal is tevens van plan banen te schrappen. Het aandeel steeg met 5,7 procent.

Mijnbouwers stonden vandaag onder druk. Glencore verloor ongeveer 5,3 procent, Rio Tinto leverde 2,4 procent in en Anglo American daalde 4,0 procent.

Oliefondsen deden het niet veel beter. Shell moest 2,6 procent laten gaan, terwijl Total en BP beide 2,1 procent lager eindigden.

Peugeot stelde beleggers teleur met een nieuw vijfjarig strategisch plan en verloor 6,5 procent.

Tussenstand Wall Street

Op Wall Street leverden de indexen rond het sluiten van de Europese beurzen tussen de 0,5 procent en 0,8 procent in.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.