(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag hoger in een volgende herstelpoging na het verlies van maandag, toen duidelijk werd dat het Brexit-voorstel van de Britse regering May vooralsnog het in het Britse parlement niet zou halen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een winst van 1,5 procent op 344,09 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 1,6 procent naar 10.786,19 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van eveneens 1,6 procent met een stand van 4.818,73 punten. De Britse FTSE 100 kreeg er dinsdag 1,2 procent bij op 6.798,52 punten.

In de markt leeft steeds meer het besef dat het reëel lijkt dat de rente voorlopig op een relatief laag niveau blijven, zowel in de Verenigde Staten als in de eurozone en dat is een gunstig signaal voor beleggers, zei sales trader Gert Berendse van ING tegen ABM Financial News.

De Britse premier Theresa May maakt momenteel een rondje langs de Europese velden in de hoop steun te krijgen voor de nodige aanpassingen in het voorstel.

De kans op heronderhandelingen van de deal met Brussel lijkt echter klein. “Dit akkoord is de beste en enige mogelijk deal”, citeerde een woordvoerder voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie maandag. “We zullen niet heronderhandelen [..] en wat ons betreft verlaat het VK de EU op 29 maart 2019.”

Maandagavond meldde ook EU-president Donald Tusk dat er niet heronderhandeld zal worden. Sterker nog, nu de tijd opraakt, zal er meer en meer moeten worden gekeken naar de voorbereidingen op een no-deal-Brexit, aldus Tusk. Woensdag staat in Brussel een ontmoeting gepland tussen May en Tusk.

In het Verenigd Koninkrijk werd over de periode augustus tot en met oktober een stabiele werkloosheid gemeld van 4,1 procent terwijl het uurloon met 3,3 procent de hoogste stijging liet zien sinds november 2008.

In Duitsland kwam de vertrouwensindex ZEW over december een stuk beter uit dan in november en was ook beduidend beter dan verwacht. De verwachtingsindex bevindt zich wel nog altijd op negatief terrein.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht dinsdag uit naar de producentenprijzen over november. De verwachting is dat deze op maandbasis met 0,1 procent zijn teruggelopen tegen een stijging met 0,6 procent in de maand ervoor. Zonder rekening te houden met de volatiele effecten van voedsel en energie ligt de prognose op een stijging op maandbasis met 0,1 procent tegen een plus van 0,5 procent in oktober.

De euro/dollar noteerde dinsdag op 1,1387 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1367 dollar en maandag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1354 dollar op de borden.

Olie noteerde dinsdag vrijwel hoger. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent in het groen op 51,32 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 60,27 dollar werd neergeteld, een plus van eveneens 0,6 procent.

Bedrijfsnieuws

WPP wil zijn organisatiestructuur aanpassen en verhoogt zijn investeringen in creativiteit, technologie en talent om zo autonome groei te realiseren. Het aandeel noteerde dinsdag XXX. Het Britse pr- en advertentiebedrijf wil verder circa 2,5 procent minder personeel in dienst houden. De komende drie jaar maakt het bedrijf 300 miljoen Britse pond aan herstructureringskosten vrij. In deze periode zal WPP ook nadrukkelijk om zijn aandeelhouders denken, met nadruk op dividend en aandeleninkoop. Het aandeel WPP daalde dinsdag met 1,9 procent.

Carpetright heeft in de eerste 26 weken van het lopende gebroken boekjaar, dat eindigde op 27 oktober, de omzet en de operationele resultaten onder druk zien staan. In het overgangsjaar blijven voor de korte termijn het consumentenvertrouwen en de consumentenbestedingen voor de retailsector een bron van zorg met het oog op de Brexit. Met de kostenbesparingen en een leidende marktpositie verwacht het bedrijf dat het structureel het beste is gepositioneerd. Het aandeel Carpetright won dinsdag 8,6 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,4 procent in het groen.

De Dow Jones index steeg maandag 0,1 procent naar 24.423,26 punten, de breder samengestelde S&P500 index won 0,2 procent op 2.637,72 punten en techbeurs Nasdaq werd 0,7 procent duurder op 7.020,52 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.