De Europese beurzen noteerden vrijdag rond het middaguur hoger, waarbij banken de winsten aanvoeren, terwijl de vrees over een Brexit afnam na de moord op een Britse politica. 

De FTSE steeg 1,3 procent naar 6.018,77. De financiële sector steeg het hardst.

De Eurostoxx50 voegde 1,6 procent toe tot 2.864,06. De DAX steeg 1,4 procent naar 9.684,09. De CAC 40 steeg 1,5 procent tot 4.213,79.

De Europese aandelenmarkten waren donderdag voor de zesde keer in zeven handelsdagen lager gesloten, maar beperkten hun verliezen aan het einde van de dag. 

De winsten kwamen vrijdag tot stand nadat de Brexit-campagne, door voor- en tegenstanders van een Brexit, voor een tweede dag werd gestaakt na de moord op de Britse politica Jo Cox donderdag. Cox, een 41-jarig lid van de labour partij, was fervent voorstander van het aanhouden van het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk (VK) bij de Europese Unie (EU).

“Na de tragische gebeurtenissen in het VK van gisteren, was er, één week voor de verkiezingen, een gigantische verschuiving zichtbaar in het politieke sentiment”, zei Simon Smith, hoofdeconoom bij FxPro. Smith ziet een pauze in de reflectie die eerder deze week leidde tot een meedogenloze duw in de richting van het afstoten van risico op de markt.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het overschot op de lopende rekening van de eurozone in april is gestegen. Het overschot liep in april op tot 36,2 miljard euro, van 26,3 miljard euro in maart. 

De arbeidskosten in de eurozone zijn in het eerste kwartaal van 2016 in een hoger tempo gestegen dan in het voorgaande kwartaal, bleek verder vrijdag uit cijfers van statistiekbureau Eurostat. 

De arbeidskosten per uur stegen afgelopen kwartaal met 1,7 procent op jaarbasis. In het eerste kwartaal van 2015 bedroeg de stijging van de arbeidskosten nog 1,9 procent. In het vierde kwartaal van 2015 stegen de arbeidskosten met 1,3 procent. 

De meeste mijnbouwfondsen stegen vrijdag, maar goudproducten Randgold Resources en Fresnillo daalden, met verliezen van respectievelijk 3,2 procent en 2,3 procent, in lijn met de goudprijs, die 0,8 procent afstond.

Goud daalde weer tot onder het niveau 1.300 dollar per ons, met het afnamen van de waarschijnlijkheid van een Brexit, zei Mike van Dulken, hoofd research bij Accendo Markets.

Het pond steeg vrijdagochtend 0,5 procent ten opzichte van de dollar. Donderdag bereikte de Britse munteenheid nog het laagste niveau in meer dan twee maanden tijd van 1,4012, nadat laatste peilingen wezen op een overwinning voor voorstanders van een Brexit.

Het pond zette zijn herstel in nadat de campagne werd opgeschort.

“We zullen tot maandag moeten wachten om te zien of de verandering in het sentiment over de uitkomst van het referendum aanblijft”, zei Smith.

De euro ondertussen steeg 0,3 procent naar 1,1256 dollar.

De olieprijs herstelde, met de future voor Brent-olie 0,8 procent hoger op 48,03 dollar, en de future op de New York Mercantile Index 0,6 procent hoger op 46,82 dollar.

Stijgers en Dalers

Onder de banken steeg Lloyds Banking Group 6,1 procent, Barclays won 4,8 procent, Royal Bank of Scotland voegde 5,3 procent toe en Standard Chartered 6,1 procent.

Andere grote stijgers binnen de financiële sector in Europa waren Banco Comercial Português SA, die 7,8 procent steeg, Banca Popolare di Milano, die een winst van 8,6 procent neerzette. Deutsche Bank steeg 5,4 procent, en Lloyds Banking Group won 6,1 procent.

Aandelen van banken stonden recent onder druk, aangezien wordt aangenomen dat de sector zal lijden door een vertrek van het VK uit de EU. Het referendum vindt volgende week donderdag plaats.

Verder op bedrijfsvlak steeg HSBC 1,5 procent, nadat een eenheid van de bank voor 1,58 miljard dollar een voorlopige schikking heeft getroffen inzake een langlopende kwestie over slechte hypotheekleningen, zogenoemde subprimes, die de bank verkocht in Amerika.

Ericsson daalde 1,7 procent, na berichten dat de Amerikaanse autoriteiten het Zweedse concern onder de loep nemen voor mogelijke corruptie gerelateerd aan zijn activiteiten in China.

Volkswagen stijgt 1,3 procent, ondanks dat de autobouwer meldde in mei iets minder auto’s afgezet te hebben dan in mei 2015. Volkswagen zag in mei van dit jaar 495.900 auto’s naar een eigenaar gaan. In mei 2015 waren dat er nog 499.500. Over de eerste vijf maanden bleef de teller steken op 2,43 miljoen wagens. In 2015 waren dat er over de eerste vijf maanden 2,48 miljoen. 

VS Futures

De futures wijzen vrijdag op een lagere opening van Wall Street, met de futures voor de Dow Jones index en de S&P 500 index 0,1 procent lager, en de Nasdaq 0,03 procent lager.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.