(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen maakten vrijdag aanvankelijk een pas op de plaats, maar met hernieuwde druk op de Turkse lira leverden de belangrijkste indices toch wat punten in.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde 0,3 procent lager op 380,47 punten, de Duitse DAX noteerde een verlies van 0,4 procent op 12.191,76 punten en de Franse CAC 40 daalde 0,2 procent naar 5.340,65 punten. De Britse FTSE 100 noteerde een min van 0,2 op 7.542,46 punten.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij omschreef de markt nog altijd als “risk off” en stelde met een euro op 7,06 lira tegen donderdag op 6,62 beleggers niet aarzelen om daar op te reageren.

Vannacht haalde de Amerikaanse president Donald Trump weer uit naar Turkije. “We zullen niets betalen voor de vrijlating van een onschuldig man”, aldus Trump op Twitter. Daar voegde de president nog aan toe dat de VS Turkije “terug zullen pakken”. Donderdagavond waarschuwde de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin Turkije al dat het nieuwe sancties tegemoet kan zien als de Amerikaanse geestelijk Andrew Brunson niet heel vlot wordt vrijgelaten.

Zojuist kondigde het Turkse ministerie van financiën nieuwe maatregelen aan ter ondersteuning van de eigen economie.

Het macro-economische nieuws van vandaag wordt vooralsnog ter kennisgeving aangenomen. De lopende rekening van de eurozone over juni liet met een overschot van 24,0 miljard euro een pas op de plaats zien.

De definitieve inflatie van de muntunie over juli bleef op jaarbasis in de definitieve raming op 2,1 procent en dat betekende een lichte versnelling ten opzichte van de prijsstijging in juni.

Beide cijfers hadden vrijdag geen zichtbare impact op de aandelenmarkten.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht uit naar de leidende indicatoren over juli en het Amerikaanse consumentenvertrouwen over augustus in een voorlopige lezing, zoals dat wordt gemeten door de Universiteit van Michigan.

Voor de leidende indicatoren ligt de prognose op een stijging met 0,5 procent, gelijk aan de stijging in juni. De verwachting voor de vertrouwensindex is 98,0 tegen 97,1 in juli.

De euro/dollar noteerde op 1,1377. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1392 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een koers van 1,1369 op de borden.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een september-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent hoger op 65,61 dollar, terwijl een oktober-future Brent vrijwel 0,5 procent hoger noteerde op 71,75 dollar.

Bedrijfsnieuws

A.P. Møller – Mærsk behaalde in het tweede kwartaal van dit jaar meer omzet, maar zag ook nu de resultaten onder druk blijven staan. De outlook, die eerder voor heel 2018 bij wijze van winstwaarschuwing eerder deze maand werd afgegeven, bleef intact. Verder besloot A.P. Møller – Mærsk om de booractiviteiten een eigen notering op de beurs van Kopenhagen te geven. Het aandeel steeg vrijdag 3,8 procent.

Rovio Entertainment meldde een daling van zijn resultaten in het tweede kwartaal, maar hield wel vast aan de outlook voor het gehele boekjaar. Rovio steeg 0,7 procent.

Het Frans-Nederlandse Air France-KLM gaf 4,8 procent prijs. Canadees Benjamin Smith komt aan het roer te staan van de luchtvaartmaatschappij. Smith start op zijn laatst op 30 september bij Air France-KLM. Tot die tijd blijft de leiding bij de Frans-Nederlandse maatschappij zoals die nu is.

Royal Bank of Scotland ziet op 30 september van dit jaar zijn CFO de deur achter zich dicht trekken. Het aandeel reageerde er niet op en noteerde onveranderd.

Vopak zag de resultaten in het tweede kwartaal onder druk staan als gevolg van minder olie-opslag en een hogere olieprijs, waarbij de valutakoersen nog voor extra tegenwind zorgen. Vopak daalde vrijdag in Amsterdam 6,6 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden 0,1 procent lager.

De breed samengestelde S&P 500 index sloot donderdag 0,8 procent hoger op 2.840,69 punten en de Nasdaq index steeg 0,4 procent naar 7.806,52 punten. Uitblinker was de Dow Jones met een stijging van liefst 1,6 procent tot 25.558,73 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.