(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden vrijdag rond het middaguur in de plus. Rond lunchtijd steeg de Stoxx Europe 600 index 0,1 procent naar 367,17 punten en won de Duitse DAX 0,3 procent tot 11.679,91 punten. De Franse CAC 40 liep 0,1 procent op naar 4.832,20 punten. De Britse FTSE noteerde 0,3 procent hoger op 7.250,71 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump was donderdag tegenover topmensen uit de luchtvaartsector open over de fiscale plannen die hij heeft. Voor het einde van deze maand moet een concept op tafel liggen, die als uitgangspunt zal dienen voor de onderhandelingen over een nieuwe belastingwetgeving.

Daarnaast was Trump tegenover China milder gestemd over de status van Taiwan, waarover aanvankelijk de indruk bestond dat Trump overwoog Taiwan losser te zien van China dan tot nu toe het geval was. Het lijkt er nu op dat de oorspronkelijke kijk op zaken ongewijzigd blijft. Beijing ziet Taiwan als een onderdeel van China. De immigratiewensen van Trump blijven ook na een hoger beroep onvervuld.

Macro-economisch nieuws betrof vrijdag tot nu toe een beter dan verwachte groei van de industriële productie in het Verenigd Koninkrijk, maar ook een krimp daarvan voor Frankrijk. Het tekort op de handelsbalans van het Verenigd Koninkrijk is in december gedaald. De export steeg met 4,4 procent op maandbasis, terwijl de import steeg met 1,4 procent.

Voor de Verenigde Staten staan er vrijdag drie punten op de agenda met achtereenvolgens de import- en exportprijzen over januari, het consumentenvertrouwen over februari zoals dat wordt gemeten door Universiteit van Michigan, en het overheidsbudget over januari.

Olie werd vrijdag duurder. De maart-future op een vat West Texas Intermediate liep 1,1 procent op naar 53,55 dollar, terwijl een vat Brent met levering in april 1,2 procent steeg tot 56,30 dollar.

De euro was rond lunchtijd 1,0644 dollar waard. Vrijdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,0643 en donderdagavond bij het slot op Wall Street op 1,0662.

Bedrijfsnieuws

ArcelorMittal steeg 4,0 procent nadat de winst over het vierde kwartaal beter dan verwacht bleek. Het staalbedrijf kreeg verder van Brussel goedkeuring voor de vorming van een samenwerkingsverband met Cellino Group.

Kering publiceerde goede cijfers over 2016 met een gestegen omzet en winst. Het dividendvoorstel lag hoger dan de uitkering over 2015. Het aandeel noteerde in Parijs 3,6 procent hoger.

Renault Groupe boekte in 2016 een 13,1 procent hogere omzet van 51,2 miljard euro en zag daarbij de nettowinst stijgen van 2,82 miljard naar tot 3,54 miljard euro. Voor 2017 voorziet Renault verdere groei van omzet en bedrijfsresultaat en een positieve vrije kasstroom voor de automotive activiteiten. Het aandeel steeg 2,0 procent.

Banca Monte dei Paschi di Siena zag in het vierde kwartaal zijn verlies oplopen tot 2,53 miljard euro, vooral door grote voorzieningen voor slechte leningen. De bank maakte donderdag de cijfers nabeurs bekend. De handel in het aandeel ligt al sinds december 2016 stil.

Reckitt Benckiser bracht een bod uit op het Amerikaanse Mead Johnson Nutrition, een maker van babyvoeding. Reckitt wil daar in totaal 17,9 miljard dollar voor betalen. Het Britse Reckitt Benckiser steeg 0,2 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures duiden vrijdag op een hogere opening voor Wall Street. De futures op de S&P 500 index stegen 0,1 procent.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag hoger. De S&P 500 index steeg 0,6 procent naar 2.307,87 punten, de Dow Jones index kreeg er eveneens 0,6 procent bij en steeg naar een slotnotering van 20.171,40 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 5.715,18 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.