(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. Deze week gaat de aandacht uit naar de speech van de Amerikaanse president Donald Trump voor het Amerikaanse Congres. Die staat voor dinsdag op de agenda. Daar omheen houden ook nog enkele Fed-prominenten deze week een rede.

IG Markets voorziet een openingswinst van 40 punten voor de Duitse DAX, een plus van 20 punten voor de Franse CAC 40 en een hogere opening van 28 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten vrijdag lager.

In het Verenigd Koninkrijk werden de koersen volgens Michael Hewson van CMC Markets vooral gedrukt door bankaandelen, na een week van “gemengde jaarresultaten”. Ook de cijfers van Royal Bank of Schotland en Standard Chartered gaven vandaag weinig reden tot vreugde, aldus Hewson.

Volgens analist Mike van Dulken van Accendo Markets blijven beleggers geld van tafel halen na de recente hoge koersen, waarbij het optimisme over de belastingplannen van Donald Trump iets werd getemperd. Beleggers willen bewijs zien dat Trump de plannen ook daadwerkelijk zal doorvoeren, aldus Van Dulken.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Franse consumentenvertrouwen in februari stabiel is gebleven, terwijl in Italië sprake was van een daling. Het ondernemersvertrouwen in Italië steeg wel.

Bedrijfsnieuws

UniCredit leverde 2,3 procent in nadat donderdag de claimemissie van circa 13 miljard euro werd afgerond.

Royal Bank of Scotland heeft voor het negende jaar op rij verlies geleden. Het nettoverlies over 2016 kwam bijna drie keer zo hoog uit dan een jaar eerder, op bijna 7 miljard Britse pond. Dit had te maken met forse afschrijvingen die RBS onder andere moest doen vanwege schikkingen die werden getroffen voor het verstrekken van rommelhypotheken. Het verlies was verwacht want werd reeds aangekondigd door de bank, die nog voor 70 procent in staatshanden is. RBS maakte verder bekend dat het zijn financiële doelstellingen herziet. In 2018 moet de bank weer winstgevend zijn. Verder wordt in de komende vier jaar voor nog eens 2 miljard pond in de kosten gesneden. Het aandeel daalde ruim 1,6 procent.

Sectorgenoot Standard Chartered zal de omzet afgelopen jaar met 11 procent afnemen naar 13,8 miljard dollar, terwijl het nettoverlies veel lager uitkwam. Vooruitkijkend verwacht de Britse bank dat de operationele omstandigheden uitdagend zullen blijven. Het aandeel Standard Chartered sloot vrijdag evenwel 0,2 procent hoger.

Pearson heeft in 2016 een miljardenverlies geboekt als gevolg van hoge afschrijvingen op goodwill, terwijl de onderliggende omzet daalde door verminderde verkopen in de educatieve kernmarkten Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten. Het Britse uitgeversconcern verwacht voor 2017 een operationeel resultaat in de bandbreedte van 570 miljoen tot 630 miljoen pond, bij aanhoudende uitdagende marktomstandigheden in de Verenigde Staten. Het aandeel steeg 3,2 procent.

Het moederbedrijf van onder meer British Airways en het Spaanse Iberia, International Consolidated Airlines Group, heeft in 2016 een sterk hogere winst op een gedaalde omzet gerealiseerd. De resultaatsverbetering was vooral te danken aan lagere brandstofkosten, maar ook aan andere kostenbesparingen. IAG verwacht in 2017 een hoger operationeel resultaat te realiseren, zei het concern vrijdag. Het aandeel IAG steeg 4,5 procent.

BASF heeft in het vierde kwartaal de winst meer dan zien verdubbelen dankzij groei bij zijn chemietak. In 2017 verwacht het Duitse concern een omzetgroei van zeker 6 procent, ten opzichte van de 57,6 miljard euro die over heel 2016 werd geboekt. Het aandeel daalde 2,9 procent, omdat die outlook de markt tegenviel.

Vivendi heeft in 2016 een lager resultaat behaald, onder meer vanwege de zwakte bij betaaltelevisiezender Canal Plus, waar de opbrengsten met 44 procent afnamen in 2016. Het aandeel daalde 3,9 procent.

Euro STOXX 50             3.307,56 (-0,8%)

STOXX Europe 600            370,01 (-0,8%)

DAX                      11.804,03 (-1,2%)

CAC 40                    4.845,24 (-0,9%)

FTSE 100                  7.243,70 (-0,4%)

SMI                       8.525,62 (-0,5%)

AEX                         494,78 (-0,6%)

BEL 20                    3.579,10 (-0,7%)

FTSE MIB                 18.596,66 (-1,2%)

IBEX 35                   9.453,50 (-0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag licht hoger.

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag na een kleine eindsprint hoger.

Volgens marktanalist Micheal Hewson van CMC Markets verwerkten de markten vrijdag onder meer de uitspraken van de Amerikaanse minister Steven Mnuchin van Financiën op donderdag, die de verwachtingen over de voorgestelde hervormingen door president Donald Trump temperden.

Dit maakt de toespraak van Trump voor het Congres aanstaande dinsdag volgens Hewson nog belangrijker, omdat er meer inzicht kan komen in wat de president van plan is in de komende maanden. De markt zal zich volgens de analist afvragen of Trump zijn beloftes wel zal nakomen.

Strateeg Bruce Bittles van Robert W. Baird & Co sluit een kortstondige correctie niet uit, nadat er in de afgelopen twee weken “veel optimisme” merkbaar was in de de markt. “Beleggers willen bewijs zien dat Trump zijn plannen ook daadwerkelijk zal doorvoeren”, aldus analist Mike van Dulken van Accendo Markets.

Vooral banken stonden vrijdag onder druk, terwijl aandelen uit de energiesector het door de dalende olieprijzen ook moeilijk hadden. Recent presteerden de banken- en energiesector nog bovengemiddeld, hetgeen suggereert dat beleggers nu mogelijk wat winst nemen.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de verkopen van nieuwe eengezinswoningen in de Verenigde Staten in januari zijn gestegen met 3,7 procent ten opzichte van de maand ervoor. Op jaarbasis namen de verkopen in januari zelfs met 5,5 procent toe.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie daalde in januari juist, conform een eerdere raming. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 98,5 in januari naar 96,3 deze maand. Half februari kwam uit een voorlopige meting nog een niveau van 95,7 naar voren.

Volgens Konstantinos Anthis van ADS Securities kijkt de markt naast de toespraak van Trump volgende week uit naar een andere toespraken van onder anderen voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve en bestuurslid Stanley Fischer.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers aankomende week inzicht in de ontwikkelingen binnen de industrie en dienstensector in diverse Europese landen en Amerika. Verder komen er verschillende bedrijven met jaarcijfers, waaronder Target, Best Buy, Office Depot en Staples.

Bedrijfsnieuws

Hewlett Packard Enterprise sloot nipt hoger, ondanks dat het IT-bedrijf donderdag laat een tegenvallende omzet rapporteerde en zijn winstverwachting voor het huidige boekjaar neerwaarts bijstelde.

RH, voorheen bekend als Restoration Hardware, steeg circa 25 procent, nadat het concern donderdag laat meldde hoger dan verwachte kwartaalresultaten te voorzien.

J.C. Penney heeft in het vierde kwartaal de omzet licht zien dalen, maar wel weer zwarte cijfers geschreven. De omzet daalde fractioneel tot 3.961 miljoen dollar. Het operationeel resultaat (EBITDA) steeg met 288 miljoen dollar naar 427 miljoen dollar. In de komende maanden wil J.C. Penney 130 tot 140 winkels sluiten, circa 13 tot 14 procent van het totale aantal winkels van de Amerikaanse retailer. Ook verdwijnen er twee distributiecentra. Het bedrijf hoopt met deze plannen 200 miljoen dollar te besparen. Het aandeel sloot bijna zes procent lager.

Foot Locker rapporteerde voorbeurs over het vierde kwartaal beter dan verwachte resultaten. Het aandeel won ruim negen procent.

S&P 500 index                   2.367,34 (+0,2%)

Dow Jones index                20.821,76 (+0,1%)

Nasdaq Composite                5.845,31 (+0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag lager, met een verlies van 0,7 procent voor de Japanse Nikkei en een min van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

In Japan staat de Nikkei-225 onder druk als gevolg van de gestegen yen, die de weg omhoog weer vond na drie dagen van verlies. Een sterkere yen is voor veel genoteerde exporteurs een nadeel, omdat het Japanse goederen en diensten voor buitenlandse afnemers duurder maakt.

Nikkei 225                   19.148,01 (-0,7%)

Shanghai Composite            3.244,71 (-0,3%)

Hang Seng                    23.984,70 (-0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0568. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,0561 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0569 op de borden.

De stemming op de valutamarkten is grotendeels afwachtend. Veel partijen houden hun kruit droog in aanloop naar de rede van Donald Trump voor het Amerikaanse Congres.

Tegen de achtergrond hiervan speelt in Schotland een mogelijk tweede volksstemming over uittreding van Schotland uit het Verenigd Koninkrijk. Dat zou volgend jaar moeten plaatsvinden.

USD/JPY Yen   112,15

EUR/USD Euro  1,0568

EUR/JPY Yen   118,52

MACRO-AGENDA:

06:30 Producentenvertrouwen – Februari (NL)

09:00 Inflatie – Februari (Spa)

10:00 Geldhoeveelheid – Januari (eur)

11:00 Economisch sentiment – Februari (eur)

14:30 Orders duurzame goederen – Januari (VS)

16:00 Aanstaande woningverkopen – Januari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Accentis – Jaarcijfers (Bel)

00:00 Iep Invest – Jaarcijfers (Bel)

07:00 Recticel – Jaarcijfers (Bel)

07:00 PostNL – Jaarcijfers (NL)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.