(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een licht hogere opening tegemoet. De macro-economische agenda van vandaag is karig gevuld met in de Verenigde Staten alleen de activiteitenindex van de Federal Reserve van Chicago over oktober op de rol. Bedrijfscijfers zijn er nauwelijks nog. De markt heeft zijn aandacht dan ook weer gericht op politieke verwikkelingen, zoals het aanstaande presidentschap van Donald Trump, de Franse en Duitse verkiezingen en het Italiaanse referendum.

IG Markets voorziet een openingswinst van 6 punten voor de Duitse DAX, een winst van 5 punten voor de Franse CAC 40 en een plus van 5 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn vrijdag over de brede linie lager gesloten, vooral vanwege de aanhoudende stijging van de dollar ten opzichte van de euro.

De kans op een renteverhoging door de Federal Reserve nog voor het jaareinde lijkt levensgroot, zo bleek donderdag uit de woorden van voorzitter Janet Yellen van de Fed. Onder meer James Bullard van de St. Louis Fed gaf Yellen vrijdag nog eens wat steun in de rug.

“De markten prijzen een grote kans op een renteverhoging in december in, ik neig er naar dit te steunen. De vraag is nu wat er in 2017 gaat gebeuren”, aldus Bullard.

“Een hogere rente betekent een hogere dollar, en dat zien we nu al”, zei analist Corné van Zeijl van Actiam. Vrijdagavond handelde de euro/dollar onder de 1,06.

De al tien dagen aanhoudende stijging van de dollar beheerste vrijdag de hele dag het sentiment. “Technisch gezien ziet de markt er nu goed uit, maar het momentum is op dit moment zeer sterk tegen de euro”, zei marktanalist Richard Perry van Hantec Markets. “We moeten maar zien hoe lang dat zich voortzet”, voegde de marktvorser toe.

Volgens Perry is de aanhoudende verandering in de verhouding tussen beide munten echter eerder het resultaat van de sterke dollar dan van een zwakke euro. “De huidige obligatiemarkt stuwt de koers van de dollar en dat heeft zijn impact op de verhouding met de euro en de yen”, lichtte de analist toe.

Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank zei vrijdag tijdens een congres in het Duitse Frankfurt nog eens alle beschikbare instrumenten te blijven inzetten om de Europese inflatie naar de beoogde 2 procent te krijgen. De centraal bankier wees op “de vele bemoedigende [economische] trends” in de eurozone, die volgens hem te danken zijn aan de aanhoudende monetaire verruimingsmaatregelen.

Voorzitter Jens Weidmann van de Bundesbank riep vrijdag echter op hetzelfde congres op tot terughoudendheid bij de inzet van extra versoepelende monetaire maatregelen. De bankier benadrukte dat de zeer lage inflatie in de Europese muntunie slechts tijdelijk is.

Weidmann voegde toe dat een centrale bank niet automatisch tot actie hoeft over te gaan als de inflatie, in de eurozone nu 0,5 procent, afwijkt van wat gewenst is, namelijk net onder de 2,0 procent.

De Europese Centrale Bank komt op 8 december ter vergadering bijeen en de verwachting is dat het monetaire verruimingsprogramma dan wordt verlengd.

Op macro-economisch gebied werd vrijdag bekend dat het overschot op de lopende rekening van de eurozone in september uit kwam op 25,3 miljard euro, tegen 29,1 miljard euro een maand eerder. De producentenprijzen in Duitsland zijn in oktober op jaarbasis 0,4 procent gedaald, tegenover een daling van 1,4 procent een maand eerder.

Olie noteerde vrijdagavond in het groen. Een december-future West Texas Intermediate won 0,4 procent op 45,61 dollar en een januari-future Brent steeg ook 0,4 procent, naar 46,68 dollar.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen bevestigde vrijdag in Duitsland per saldo 23.000 banen te gaan schrappen. De Duitse autoproducent hoopt met zijn herstructurering vanaf 2020 een positief effect van 3,7 miljard euro per jaar op de winstgevendheid te realiseren. VW gaat daarnaast 3,5 miljard euro investeren in de ontwikkeling van elektrische auto’s. Het aandeel Volkswagen sloot vrijdag iets lager.

PostNL meldde vrijdag niet in te gaan op het nieuwe bod van de Belgische sectorgenoot Bpost. Het Nederlandse postbedrijf vindt de prijs te laag, maakt zich zorgen over de positie van de Belgische regering als grootaandeelhouder in Bpost, en vindt ook de niet-financiële voorwaarden van Bpost niet over tuigend. Het aandeel PostNL sloot 4,2 procent in het rood en Bpost verloor 2,3 procent.

Tussenstand Wall Street

Na het slot van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street, net als Europa, over de hele linie lager. De S&P 500 leverde 0,2 procent in, de Dow Jones werd ook 0,2 procent lager verhandeld en dit gold ook voor 

Euro STOXX 50          3.020,83  (-0,7%)

STOXX Europe 600       339,39    (-0,4%)

DAX                    10.664,56 (-0,2%)

CAC 40                 4.504,35  (-0,5%)

FTSE 100               6.775,77  (-0,3%)

SMI                    7.904,55  (-0,8%)

AEX                    450,68    (-0,3%)

BEL 20                 3.426,21  (-1,2%)

FTSE MIB               16.265,90 (-1,8%)

IBEX 35                8.622,90  (-1,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag hoger.

In navolging van Europa zijn de beurzen op Wall Street vrijdag lager gesloten, waarmee ook hier de markten reageerden op de aanhoudende stijging van de dollar ten opzichte van de euro en andere belangrijke valuta. Ook verteerden de markten nog de woorden van voorzitter Yellen van de Fed op donderdag, waarin ze duidelijk liet doorschemeren uit te gaan van een renteverhoging voor het einde van het jaar.

Voorzitter James Bullard van de St. Louis Fed zal in december tijdens de monetaire vergadering van de Federal Reserve hoogstwaarschijnlijk ook voor een renteverhoging stemmen. De centraal bankier wees in zijn commentaar op de verkiezingsoverwinning voor Donald Trump die in zijn campagne pleitte voor investeringen en belastingverlagingen in combinatie met stimuleringsmaatregelen om buitenlandse winsten in de Verenigde Staten te investeren. Dit zou de Amerikaanse economie in 2018 en 2019 een flinke impuls moeten geven.

De index van Amerikaanse leidende economische indicatoren is in oktober licht gestegen, zo bleek vrijdag uit cijfers van de Conference Board. De index, die met 0,1 procent steeg van 124,4 in september naar 124,5 in oktober, wordt gezien als indicatie voor de Amerikaanse economische groei in de komende drie tot zes maanden. De rentespread, de steunaanvragen en de bouwvergunningen waren de belangrijkste factoren in de stijging van september, volgens het onhankelijke non-profit onderzoeksinstituut dat indices berekent voor het Amerikaanse ministerie van handel.

De Securities and Exchange Commisssion (SEC) maakte vrijdag op een presentatie voor universiteitsstudenten bekend strengere controle en striktere wetgeving te willen voor bankiers die eigen financiële praktijken willen starten en voor financieel wanbeheer van topmanagers.

Bedrijfsnieuws

Abercrombie & Fitch kreeg de aandacht van beleggers, nadat het concern voor het derde opeenvolgende kwartaal een daling van de identieke omzet rapporteerde. De herpositionering van het ooit razend populaire kledingmerk lijkt vooralsnog weinig succesvol. Het aandeel sloot vrijdag maar liefst 13,8 procent lager.

Applied Materials, de Amerikaanse toeleverancier van de halfgeleiderindustrie, presenteerde donderdag nabeurs hogere resultaten over het afgelopen kwartaal. Voor het lopende eerste kwartaal voorziet Applied Materials een omzet van 3,20 miljard tot 3,34 miljard dollar, wat een stijging zou betekenen van circa 45 procent op jaarbasis. Het aandeel sloot vrijdag vlak.

Salesforce.com sloot 3,4 procent hoger, nadat de aanbieder van zakelijke oplossingen in de cloud donderdag nabeurs een hogere omzet rapporteerde en tevens de outlook voor het hele boekjaar verhoogde.

Sportconcern Nike heeft donderdag nabeurs aangekondigd het kwartaaldividend stevig te verhogen. Het dividend gaat met 13 procent omhoog van 0,16 naar 0,18 dollar per gewoon aandeel A en B. In de afgelopen 15 jaar verhoogde Nike het dividend telkens, wat CEO Mark Parker een “consistent trackrecord” noemde. Het aandeel sloot vrijdag 1 procent lager.

S&P 500 index              2.181,90  (-0,2%)

Dow Jones index            18.867,93 (-0,2%)

Nasdaq Composite           5.321,51  (-0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld, met een winst van 0,8 procent voor de Japanse Nikkei en een plus van 0,9 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

In Japan ligt de markt er maandag er positief bij met een verder verzwakte yen.

Nikkei 225                   8.090,67 (+0,7%)

Shanghai Composite            3,220,27 (+0,9%)

Hang Seng                    22.401,67 (++0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,0593. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0588 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0592 op de borden.

Met het oog op het rentebeleid van de Fed richt de markt zijn aandacht nu op 2017, daar een renteverhoging in december inmiddels vrijwel geheel is verdisconteerd. De verhouding tussen de euro en de dollar zal voor een belangrijk deel worden bepaald door de snelheid waarmee de centrale bank accommodeert. De dollar is ten opzichte van de yen verder aangetrokken, ook tegen de achtergrond van een vrij zekere renteverhoging in december.

USD/JPY Yen   111,07

EUR/USD Euro  1,0593

EUR/JPY Yen   117,66

MACRO-AGENDA:

00:50 Handelsbalans – Oktober (Jap)

14:30 Chicago Fed index – Oktober (VS)

15:00 Consumentenvertrouwen – November (Bel)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.