(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een verdeelde opening tegemoet, waarbij de openingen naar verwachting dicht bij de slotnoteringen van woensdag blijven. IG Markets voorziet een openingswinst van 4 punten voor de Duitse DAX, een winst van 6 punten voor de Franse CAC 40 en een minnetje van 1 punt voor de Britse FTSE 100.

De Europese belegger kan vandaag de notulen van de meest recente vergadering van de Federal Reserve verwerken. Daaruit kon worden opgemaakt dat de Fed-leden er nog niet helemaal uit zijn of er ‘vrije snel’ een nieuwe renteverhoging moet komen.

De aandelenmarkten in Europa namen woensdag gas terug. “De DAX bereikte vandaag het hoogste niveau in 22 maanden met het bereiken van de 12.000 punten voor het sinds april 2015, maar verder deden de Europese markten het voorzichtig aan”, zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

“Andere markten in Europa bleven duidelijk achter”, zei Hewson verder, doelend op de Zuid-Europese markten, waar de verliezen groter waren.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de Duitse Ifo-index en inflatiecijfers uit de eurozone. Het ondernemersklimaat in Duitsland verbeterde in februari. De samengestelde index steeg van 109,9 naar 111,0. Er werd juist een kleine daling voorzien. “Na een voorzichtige jaarstart is de Duitse economie terug op koers”, aldus Clemens Fuest van het onderzoeksinstituut.

Inflatiecijfers uit de eurozone waren conform de verwachting en een eerdere raming. De consumentenprijzen stegen in januari op jaarbasis met 1,8 procent. De kerninflatie, dat wil zeggen exclusief energie, kwam uit op 1,1 procent en dat was iets boven de 1,0 procent die in december werd gemeten.

In het vierde kwartaal groeide de economie van het Verenigd Koninkrijk met 0,7 procent op kwartaalbasis, waar eerder een groei van 0,6 procent werd gerapporteerd. De markt had een opwaartse bijstelling enigszins verwacht, maar de neerwaartse bijstelling van 2,0 naar 1,8 procent voor heel 2016, is teleurstellend, volgens analisten van Investec.

Bedrijfsnieuws

Unilever won 5,7 procent en trok daarmee de Londense beurs omhoog. Woensdag maakte het levensmiddelenconcern bekend een “uitvoerig” onderzoek te zijn gestart naar de mogelijkheden om het creëren van aandeelhouderswaarde te versnellen, in navolging van het fusievoorstel dat Kraft Heinz vorige week deed, en Unilever weigerde, waarna het Amerikaanse concern het voorstel introk. Unilever verklaarde woensdag ook dat de verwachte verbetering van de operationele marge voor 2017 aan de bovenkant uitkomt van de afgegeven bandbreedte van 40 tot 80 basispunten. Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets is de kans aanwezig dat Unilever uiteindelijk toch wat van zijn onderpresterende merken zal moeten verkopen.

Het aandeel Airbus sloot 0,8 procent lager. Het Europese vliegtuigbouwconsortium kwam woensdagochtend met jaarcijfers. In 2016 daalde het bedrijfsresultaat, maar steeg de omzet. De nettowinst daalde vanwege een andere boekhoudmethode, waardoor een aantal eenmalige posten niet meer als zodanig gerapporteerd konden worden in het afgelopen boekjaar. Voor 2017 gaat Airbus uit van een aangepaste winst per aandeel die zo’n 5 procent moet stijgen en een stabiele vrije kasstroom. Verder verwacht het concern dit jaar meer dan 700 commerciële vliegtuigen af te leveren.

Bayer verloor 0,8 procent. Hoewel de omzet en EBITDA in het afgelopen boekjaar stegen en voor dit jaar een verdere groei wordt verwacht, resteerde onder de streep een lagere nettowinst in 2016, voornamelijk vanwege eenmalige lasten. De nettowinst van 613 miljoen euro was bovendien onder de verwachting van de markt.

RWE kwam woensdag met voorlopige cijfers over 2016 waaruit bleek dat vorig jaar een groot nettoverlies is geleden vanwege forse afschrijvingen op een aantal activiteiten. Verder wordt over 2016 alleen dividend uitgekeerd aan preferente aandeelhouders. Vanaf 2017 hoopt het Duitse nutsbedrijf weer een dividend uit te kunnen keren aan alle aandeelhouders van 0,50 euro per aandeel en dit niveau in de jaren erna vervolgens ook te handhaven. Het aandeel RWE daalde 0,9 procent.

Telefónica Deutschland heeft de doelstelling voor de te behalen synergieën in de fusie met voormalig KPN-dochter E-Plus verhoogd van 800 miljoen naar 900 miljoen euro en verwacht zijn dividend in de komende jaren verder te verhogen. Het Duitse telecombedrijf beloofde over 2016 een dividend van 0,25 euro per aandeel, wat een cent meer was dan een jaar eerder, en verwacht het dividend in de komende twee jaar verder te verhogen. Het aandeel steeg 2,2 procent. KPN won 1,3 procent.

Lloyds Banking Group kwam woensdag met sterke jaarcijfers. In 2016 kwam de aangepaste winst bijna twee keer zo hoog uit als een jaar eerder, op 4,2 miljard Britse pond. De verbetering was onder meer te danken aan kostenbesparingen. Marktanalist Hewson van CMC Markets wees erop dat het de beste winstcijfers waren voor de Britse bank in tien jaar. Het aandeel Lloyds steeg 4,4 procent.

HSBC, dat dinsdag ruim 6 procent verloor, herstelde woensdag deels, met een koerswinst van 2,1 procent.

ThyssenKrupp was één van de blikvangers op de Duitse beurs na de bekendmaking dat het zijn Braziliaanse staalfabriek verkoopt voor 1,5 miljard euro aan het in Luxemburg gevestigde Ternium. Het aandeel ThyssenKrupp steeg 5,1 procent.

Euro STOXX 50          3.339,27  (0,0%)

STOXX Europe 600       373,38    (0,0%)

DAX                    11.998,59 (+0,3%)

CAC 40                 4.895,88  (+0,2%)

FTSE 100               7.302,25  (+0,4%)

SMI                    8.585,85  (+0,2%)

AEX                    499,11    (+0,1%)

BEL 20                 3.623,64  (-0,1%)

FTSE MIB               18.884,90 (-0,8%)

IBEX 35                9.477,20  (-0,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag licht lager.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag dicht bij huis gebleven. De handelsdag stond met name in het teken van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Uit de notulen bleek dat een groot aantal leden van het beleidscomité een renteverhoging op de korte termijn steunt. Een voorwaarde is dat de economie op koers blijft liggen of verder versterkt. De twijfel de rente wel of niet te verhogen wordt veroorzaakt door de grote onzekerheid over de fiscale plannen van de Trump-regering. De meeste leden van het beleidscomité van de centrale bank concludeerden echter dat het “enige tijd” zal duren voordat duidelijker wordt hoe het fiscale beleid er uit zal gaan zien. Slechts een “aantal” van hen betoogden dat de onzekerheid omtrent het fiscale beleid een renteverhoging op de korte termijn niet mag vertragen.

“Een renteverhoging in maart is zeer waarschijnlijk, hoewel de notulen de  markt daar niet noodzakelijkerwijs op lijken voor te bereiden”, aldus Bob Pavlik van Boston Private Wealth.

Tegelijkertijd waarschuwden sommige analisten ervoor dat de rally op Wall Street en de zelfgenoegzame houding onder beleggers een zeer gevaarlijke situatie creëert. “Vergis je niet dat het verlagen van de belastingen pro-groei is en de sterke ondertoon van de groei stimuleert. Dit zal echter betekenen dat het monetair beleid verkrapt zal worden”, aldus analist Peter Cardillo van First Standard Financial. “Hoewel we erkennen dat de rentetarieven lager zijn dan normaal, zal zodra het beleid wordt aangescherpt de opwaartse trend op de aandelenmarkten tegen een bakstenen muur oplopen”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat de bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten in januari zijn gestegen met 3,3 procent ten opzichte van december tot een geannualiseerd aantal van 5,69 miljoen woningen.

Op macro-economisch vlak staan donderdag een viertal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de Chicago Fed index over januari en de wekelijkse steunaanvragen in de Verenigde Staten, gevolgd door de huizenprijzenindex van december en het wekelijkse olie-voorraden-rapport van de Amerikaanse Energy Information Administration.

Bedrijfsnieuws

Toll Brothers kon woensdag rekenen op de aandacht van beleggers. Hoewel het bouwbedrijf lagere resultaten rapporteerde gaf de bouwer van met name luxe villa’s een positieve outlook af. Het aandeel steeg ruim 6,0 procent.

De producent van zonnepanelen First Solar rapporteerde dinsdag laat beter dan verwachte cijfers. Desondanks verloor het aandeel woensdag circa 8,3 procent.

HP, Tesla en Fitbit publiceerden woensdag nabeurs kwartaal- en/of jaarcijfers en noteerden in aanloop naar de publicaties 0,3 procent hoger, 1,1 procent lager en 2,8 procent lager.

Farmaceut Argos Therapeutics verloor ruim 65,0 procent, nadat het concern bekendmaakte te stoppen met een onderzoek naar de behandeling van nierkanker.

TJX won circa 0,2 procent, nadat de retailer over het vierde kwartaal beter dan verwachte resultaten rapporteerde.

S&P 500 index              2.362,82  (-0,1%)

Dow Jones index            20.775,60 (+0,2%)

Nasdaq Composite           5.860,63  (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag lager, met een verlies van 0,2 procent voor de Japanse Nikkei en een min van  0,4 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

In Azië noteerden de belangrijkste indexen lager na de lome prestatie van Wall Street op woensdag, waar de belegger geen richting kon kiezen na de Fed-notulen.

Nikkei 225                   19.334,28  (-0,2%)

Shanghai Composite            3.248,38  (-0,4%)

Hang Seng                    24.086,65  (-0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0560. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0570  en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0560 op de borden.

De dollar nam donderdag even wat gas terug na de notulen van de Fed.

USD/JPY Yen   1,0560

EUR/USD Euro  1,0560

EUR/JPY Yen   119,56

MACRO-AGENDA:

08:00 Consumentenvertrouwen – Maart (Dld)

08:00 Economische groei – Vierde kwartaal (Dld)

08:45 Ondernemersvertrouwen – Februari (Fra)

10:00 Detailhandelsverkopen – December (Ita)

14:30 Chicago Fed index – Januari (VS)

14:30 Steunaanvragen – Wekelijks (VS)

15:00 FHFA huizenprijsindex – December (VS)

17:00 Olievoorraden – Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 PSA Peugeot-Citroen – Jaarcijfers (Fra)

00:00 Saipem – Jaarcijfers (Ita)

00:00 Veolia Environment – Jaarcijfers (Fra)

07:00 AXA – Jaarcijfers (Fra)

07:00 Swiss Re – Jaarcijfers (Zwi)

07:30 Bouygues – Jaarcijfers (Fra)

07:30 Henkel – Jaarcijfers (Dld)

07:30 Orange – Jaarcijfers (Fra)

08:00 Barclays – Jaarcijfers (VK)

08:00 Glencore – Jaarcijfers (VK)

08:00 ProSiebenSat.1 – Jaarcijfers (Dld)

08:00 Repsol – Jaarcijfers (Spa)

08:00 Telefónica – Jaarcijfers (Spa)

12:00 Sears Holding – Jaarcijfers (VS)

22:00 Baidu – Jaarcijfers (VS)

22:00 Hewlett Packard Enterprise – Cijfers eerste kwartaal (VS) 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.