(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden donderdag rond het middaguur hoger in een afwachtende markt in aanloop naar een drietal rentebesluiten in Europa en Turkije.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index won donderdag rond het middaguur 0,2 procent en noteerde op 377,65 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,4 procent naar 12.082,86 punten. De Franse CAC 40 noteerde een stijging van 0,2 procent met een stand van 5.345,05 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,4 procent lager op 7.283,48 punten.

De markt lijkt zich donderdag vooral te concentreren op de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank en de Bank of England die donderdag worden genomen. Er worden hierbij geen wijzigingen verwacht, maar de diverse stemverhouding kunnen met een wijziging ten opzichte van de vorige vergadering nog wel invloed laten gelden.

De belangrijkste dynamiek in de rentebesluiten van donderdag kan zich aftekenen in Turkije. Volgens de inschattingen van rentekenners zouden de monetaire beleidsmakers in Turkije bereid zijn de rente te verhogen van 17,75 naar 22,00 procent.

Ondertussen zou de regering Trump de Chinezen weer aan de onderhandelingstafel hebben uitgenodigd om te praten over het handelsconflict tussen beide landen dat al enige tijd loopt. Dit gaf beleggers iets meer vertrouwen in de toekomst van de wereldeconomie.

De Duitse inflatie over augustus kwam in een definitieve lezing uit op een stabiele 2,0 procent op jaarbasis. Ook de Franse inflatie bleef stabiel.

Donderdagochtend kwam ook het maandrapport van de International Energy Agency over de oliemarkt naar buiten en daaruit bleek dat de olieproductie door de OPEC in augustus flink was gestegen en de daling van de productie ruimschoots compenseerde. De productie steeg naar het hoogste punt in negen maanden tijd.

Om één uur volgen het Turkse rentebesluit en dat van de Bank of England, inclusief de notulen van de vergadering, om kwart voor twee dat van de ECB. Daarop volgt om half drie de toelichting van ECB-voorzitter Mario Draghi.

De Amerikanen brengen donderdag twee cijfers uit, namelijk de wekelijkse steunaanvragen en de inflatie over augustus. Beide cijfers worden om half drie gepubliceerd.

Voor de steunaanvragen voor de week die eindigde op 8 september worden 210.000 aanvragen verwacht. Een week eerder waren dit er 203.000.

De inflatie komt op maandbasis naar verwachting uit op 0,3 procent tegen 0,2 procent in juli. Zonder de volatiele effecten van voedsel en energieprijzen ligt de verwachting op 0,2 procent, gelijk aan een maand eerder. Op jaarbasis wordt uitgegaan van 2,8 procent tegen 2,9 procent in juli. De kerninflatie wordt verwacht uit komen op 2,4 procent, gelijk aan een maand eerder.

Olie noteerde donderdag lager. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent naar 69,38 dollar, terwijl een november-future Brent 0,8 procent zakte naar 79,09 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1611. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1630 en woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1628 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Netaxis steeg 4,0 procent na een verhoging van de outlook. Verder zou de Franse bank van zijn retailtak af willen.

Delivery Hero ging met 7,7 procent onderuit, ondanks een omzetstijging in de eerste zes maanden van dit jaar en een goed begin van het derde kwartaal.

Unilever noteerde donderdag 1,0 procent lager. Het bedrijf zou volgens directeur Cliff Weight van Share Soc, een vereniging van particuliere beleggers uit Londen, donderdag in De Telegraaf wel eens een fout kunnen hebben gemaakt door kleine beleggers niet te betrekken in de toekomstplannen van het levensmiddelenconcern. Dit maakt het volgens Weight tot het einde spannend of het hoofdkantoor van Unilever naar Rotterdam verhuist en of de bedrijfsstructuur simpeler wordt door de huidige Britse en Nederlandse tak op te laten gaan in een nieuwe naamloze vennootschap.

Tofane Global heeft de acquisitie van de spraakdiensten van Altice in Frankrijk, Portugal en de Dominicaanse Republiek afgerond. Altice noteerde donderdag 0,3 procent lager.

Galapagos heeft met succes 300 miljoen dollar opgehaald. Het aandeel noteerde 0,6 procent lager.

Onderzoeksfinanciers willen vanaf 2020 wetenschappelijke kennis gratis beschikbaar stellen en dat is slecht nieuws voor RELX-onderdeel Elsevier. Dat stellen donderdag analisten van UBS. RELX noteerde donderdag 1,7 procent lager.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een fractioneel hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden tot 0,1 procent in het groen.

De S&P500-index sloot woensdag vrijwel vlak op 2.888,92 punten. Technologiebeurs Nasdaq daalde 0,2 procent en de Dow Jones-index kon 0,1 procent bijschrijven.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.