Stijgende aandelenmarkt De Europese aandelenmarkten zijn woensdag voor de tweede opeenvolgende handelsdag hoger gesloten, vanwege de verwachting dat de Federal Reserve de rente op korte termijn niet zal verhogen. De EuroStoxx sloot 1,3 procent hoger op 3.044,10 punten. De DAX won 1,6 procent op 10.046,61 punten, de Franse CAC-40 steeg 1,8 procent tot 4.444,42 punten, terwijl de FTSE-100 1,6 procent hoger sloot op 6.203,17 punten. De speech van Fed-voorzitter Janet Yellen dinsdag stemde de Europese aandelenmarkten woensdag tevreden. De markt interpreteerde de woorden van de centrale bankier als een signaal dat een renteverhoging in april niet waarschijnlijk is. De woorden van Yellen leidden tot een daling van de dollar. Rond het slot van de handel in Europa noteerde de euro ten opzichte van de greenback hoger op 1,1328.

“Als de dollar vanwege de Fed zwak blijft zou dit in het tweede kwartaal de bedrijfsresultaten kunnen helpen”, aldus Naeem Aslam van AvaTrade.

De lagere dollar ondersteunde de grondstoffondsen. Tullow Oil steeg 3,9 procent en het Portugese Galp Energia won 4,2 procent. Onder de mijnbouwers steeg Anglo American 11,8 procent. Glencore won 5,4 procent en Boliden sloot 3,3 procent hoger. Op macro-economisch vlak werd bekend dat het economische vertrouwen in de eurozone in maart opnieuw is gedaald. De index voor het economisch vertrouwen noteerde op 103,0, van 103,9 een maand eerder. De Duitse consumentenprijzen zijn in maart conform de verwachting gestegen. Op maandbasis werd een stijging van 0,8 procent gerapporteerd. Op jaarbasis kwam de inflatie uit op 0,3 procent. Stijgers en dalers AEX In de AEX sloten de meeste fondsen hoger, onder aanvoering van de grondstofgerelateerde fondsen. SBM Offshore was de stijger van de dag, met een koerswinst van 4,8 procent, gevolgd door Boskalis, dat 4,1 procent steeg. ArcelorMittal en Vopak wonnen elk circa 3,5 procent. De financials stonden wel onder druk. Aegon daalde 0,7 procent, nadat Jefferies de verzekeraar van de kooplijst haalde. NN Group leverde ook 0,7 procent. Daarmee waren het de enige twee dalers in de AEX. In de AMX voerden bodemonderzoeker Fugro, met een koerswinst van 6,5 procent en Delta Lloyd, dat 4,2 procent steeg, de lijst met stijgers aan. De enige daler in de AMX was NSI met een verlies van 0,5 procent. Onder de kleinere fondsen vielen Fagron en Brunel International op. Brunel kreeg woensdag een koopadvies van Kepler Cheuvreux, waarop het aandeel 6,7 procent steeg. Fagron voerde evenwel de AscX aan met een stijging van 7,7 procent. Lucas Bols werd 3,2 procent goedkoper nadat Kempen de destillateur van de kooplijst haalde. Het lokaal genoteerde Inverko verloor ruim 42 procent. De afvalverwerker liet voorbeurs weten de strategie aan te willen passen, omdat met de lage koers van het eigen aandeel en de daardoor achtergebleven opbrengst van de recente uitgifte van aandelen, het bedrijf onvoldoende kan voorzien in groei van het werkkapitaal. De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot van handel in Europa hoger, waarbij de Dow Jones index 0,4 procent steeg. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20-26 28 999   © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.