De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag voor de vierde achtereenvolgende handelssessie op winst gesloten, gestimuleerd door Chinese exportgroei.

Sterker dan verwachte data over de Chinese export waren een indicatie dat de wereldwijde economische groei niet zo zwak hoeft te zijn als gevreesd werd.

De EuroStoxx 50 sloot 3,3 procent hoger op 3.039,19 punten, de DAX 30 steeg 2,7 procent tot 10.026,10 punten, de Franse CAC won 3,3 procent tot 4.490,31 punten en de FTSE 100 won 1,9 procent tot 6.362,89 punten.  

De beursindices stegen bij de opening, na cijfers uit China die lieten zien dat de export voor het eerst in negen maanden was toegenomen. Dat dempte de vrees dat de op één na grootste economie van de wereld snel afkoelt. De export steeg in maart met 11,5 procent, na een krimp van 25,4 procent in februari. Dit overtrof de mediane verwachting van 8,5 procent groei van 14 economen die vooraf geraadpleegd werden door The Wall Street Journal.

"Dit wijst op twee duidelijke elementen. Ten eerste kan de wereldwijde groei sterker groeien. Weliswaar verlaagde het IMF gisteren zijn wereldwijde groeidoelstelling, maar de groeidoelstelling voor China werd verhoogd. Verder blijkt het beleid van de centrale bank van China niet volledig vruchteloos", zei Naeem Aslam, hoofdanalist markten bij AvaTrade, in een rapport.

China is een grote consument van grondstoffen en een signaal van sterkere groei ondersteunt normaliter de koersen van grondstoffenconcerns in Europa. Dit was ook het geval op woensdag.

ArcelorMittal steeg 9,6 procent. Anglo American voegde 11,1 procent toe en Rio Tinto won 7,6  procent.

Oliegerelateerde bedrijven waren eveneens aan de winnende hand, aangezien de olieprijs dinsdag op het hoogste niveau van 2016 sloot. De olieprijs gaf woensdag echter een deel van die winst op, voornamelijk door winstnemingen en uit onzekerheid over wat grote olieproducerende landen zondag zullen overeenkomen, tijdens een vergadering in Doha over het bevriezen van de olieproductie. Bij het slot van de Europese beurzen noteerde de future voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange 0,8 procent lager op 41,84 dollar.

Olie exporteur Tullow Oil won woensdag 11,5 procent en Total voegde 2,1 procent toe. Statoil won 3,0%.

Banken in Italië behoorden woensdag tot de grootste stijgers, nadat de Italiaanse regering eerder in de week een plan presenteerde om het zwakke financiële systeem te versterken.

Aandelen van  Banca Monte dei Paschi di Siena stegen 11,8 procent. Banca Popolare dell’Emilia Romagna Scarl won 11,5 procent, en Banca Popolare di Milano Scarl won 7,9 procent.

De euro werd bij het slot van de Europese beurzen op 1,1292 dollar verhandeld.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties