De ‘Stratolaunch” is een project van voormalig Microsoft oprichter Paul Allen. Jef Bezos en Elon Musk zijn dus niet de enige miljardairs die plannen hebben in de ruimte. Het grootste vliegtuig ter wereld moet namelijk op grote hoogte raketten lanceren. In 2019 moeten de eerste testvluchten kunnen plaatsvinden.

De ‘Stratolaunch’ is een immens vliegtuig dat een breedte heeft van maar liefst 117 meter. Het vliegtuig is 15 meter hoog en heeft 6 motoren gelijkaardig aan die van de Boeing 747. Zonder brandstof weegt het vliegtuig bijna 230.000 kilogram, met volle tank bijna 600.000 kilogram. Er staan 28 wielen onder om het enorme vliegtuig te verplaatsen.

De komende weken en maanden zullen er vooral testen op de grond worden uitgevoerd, vanaf 2019 zouden de eerste testvluchten in de lucht plaatsvinden.

De bedoeling van dit project is om de kosten voor ruimtevaart drastisch te verlagen. Het vliegtuig zou opstijgen tot een hoogte waar de commerciële vliegtuigen vliegen. Vanaf dat niveau kunnen er dan raketten worden gelanceerd die satellieten en dergelijke in de ruimte brengen.

As the launch vehicle rockets into orbit, Stratolaunch will fly back to a runway landing for reloading, refueling and reuse, schreef Paul Allen in een blog.

Een herbruikbaar lanceringsplatform zal de wachttijd tussen de constructie van een satelliet en de lancering drastisch verminderen.

Stratolaunch 2

Wanneer projecten zoals Blue Origin van Jeff Bezos, Space X en Stratolaunch steeds succesvoller worden, creëert dit mogelijkheden voor de ruimtevaart waar men nu nog niet aan durft denken. Andere ondernemers en visionairs kunnen hierop bouwen waardoor de technologie steeds sneller ontwikkelt.

Bron: Entrepreneur + CNN Edition

Foto’s: Stratolaunch website