yellen-fed

De Amerikaanse centrale bank nam in het jaar 2008 vergaande maatregelen om de Amerikaanse economie te redden. Diverse stimuleringspakketten hebben er de afgelopen jaren er uiteindelijk voor gezorgd dat de Amerikaanse economie op dit moment weer op volle toeren draait. Toch heeft de Fed op dit moment geen idee wat ze moet doen.

Onlangs hebben er gesprekken plaatsgevonden tussen de leden van de Amerikaanse centrale bank en fondsbeheerders. De Fed zit opgezadeld met heel wat activa en de bedoeling is dat de centrale bank de komende jaren een groot gedeelte van deze activa terug gaat geven aan de markt. De verkoopacties van de Fed kunnen echter gaan leiden tot grote schokbewegingen op de beurs.

Fed zit opgezadeld met heel wat activa

fed-balans

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien hoe hard de balanswaarde van de Fed de afgelopen jaren is toegenomen. Aangezien het feit dat de stimuleringsmaatregelen op dit moment ten einde zijn gekomen, is de balansstijging voorlopig stilgezet. Maar, het probleem is dat de Fed de komende tijd er juist voor moet gaan zorgen dat er activa wordt verkocht.

En volgens kenners kan dat een groot probleem gaan worden. De markten zijn immers verslaafd geraakt aan de stimulansen van de Amerikaanse centrale bank en het is nog maar de vraag hoe de markten gaan reageren als de Fed stukken gaat lozen op de markt. Pas dan zullen de beleggers echt de gevolgen gaan ondervinden van de geldinjecties van de afgelopen jaren.

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!