FOMC

Aan het begin van dit beursjaar lieten verschillende FOMC-leden weten dat we in 2016 moesten rekening houden met vier renteverhogingen. We zitten inmiddels aan het einde van september en tot nu toe heeft er nog geen enkele renteverhoging plaatsgevonden.

Torsten Slok, strateeg bij Deutsche Bank, laat weten dat de Fed niet bepaald een goed ‘trackrecord’ heeft als het gaat om het voorspellen van renteverhogingen. De afgelopen jaren heeft de Amerikaanse centrale bank al meerdere malen renteverhogingen voorspeld, en in het merendeel van de gevallen kwam dit niet uit.

Fed verliest steeds meer geloofwaardigheid

fed-optimistisch

Op de bovenstaande grafiek kunnen we zien dat sinds het jaar 2014 de Amerikaanse centrale bank al waarschuwt voor renteverhogingen. Ook dit jaar zouden we met vier renteverhogingen te maken krijgen, maar die kans is inmiddels onmogelijk geworden omdat we nog maar twee vergaderingen voor de boeg hebben.

Slok laat weten dat het een groot probleem is dat de Fed niet haar verkondigingen nakomt. De beleggers weten namelijk op dit moment niet meer wat ze van de Fed kunnen verwachten. De voorspelde renteverhoging in december is daarom ook in twijfel te trekken.