(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met winst gesloten, nadat de Federal Reserve een dag eerder de rente ongewijzigd liet. De AEX index steeg 1,8 procent op 455,51 punten, terwijl de AMX een winst van 1,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,8 procent.

Net als de aandelenmarkten in de Verenigde Staten en in Azië waren beleggers positief gestemd, omdat de Amerikaanse centrale bank besloot te wachten met het verhogen van de rente.

Belangrijker volgens vermogensbeheerder Pimco was echter de manier waarop de Federal Reserve zich uitdrukte en wat dit betekende voor de kans dat later dit jaar de rente nog wel omhoog gaat.

“Veelzeggender waren de drie afwijkende meningen van Loretta Mester, Esther George en Eric Rosengren, die voorstander waren van een renteverhoging tijdens deze laatste vergadering, én het feit dat 14 van de 17 stippen in de projecties nu aangeven dat ten minste één rentestap tegen het einde van dit jaar passend is”, zei Richard Clarida van Pimco.

Er staan dit jaar nog twee rentebesluiten op de agenda, in november en in december. Algemeen wordt verwacht dat de Fed in de laatste maand van het jaar de monetaire teugels aan zal trekken.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het vertrouwen van Franse ondernemers in september is toegenomen. De beleidscommissie van de Bank of England meldde in een verklaring dat de outlook voor de financiële stabiliteit uitdagend is, wat zal leiden tot een periode van onzekerheid en aanpassingen.

Uit Amerika kwam gedurende de middag naar buiten dat de bestaande woningverkopen in augustus daalde, hetgeen ook gold voor de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie.

De Chicago Federal Reserve zei dat de index die de activiteit in de regio rond Chicago meet in augustus was gedaald van een positieve 0,24 in juli naar 0,55 negatief in augustus. Alle indicatoren die de index weergeven, daalden vorige maand.

Olie werd duurder. Een november-future West Texas Intermediate steeg 2,4 procent op 46,42 dollar, terwijl een november-future Brent 1,9 procent aandikte tot 47,71 dollar.

De euro noteerde tegenover de dollar op 1,1236. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1182 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1187 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 23 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal. De grootste staalproducent ter wereld profiteerde net als andere grondstoffondsen in Europa van de goedkopere dollar. Jefferies bracht bovendien een rapport uit waarin analist Seth Rosenfield uiteen zette waarom de toekomstperspectieven rooskleurig zijn voor ArcelorMittal. De analist had met CEO Lakshmi Mittal gesproken. Het aandeel ArcelorMittal steeg 5,5 procent.

Galapagos was wederom één van de grootste stijgers. Analist Debjit Chattopadhyay van de Amerikaanse financieel dienstverlener Janney Montgomery Scott schreef in een rapport dat het stopzetten van een studie van Gilead Sciences met een van zijn potentiële middelen tegen dikkedarmontstekingen betekent dat de ontwikkeling van filgotinib van Galapagos mogelijk belangrijker is voor de midden- tot lange termijn groeivooruitzichten van de Amerikaanse farmareus. Galapagos won 2,2 procent.

Aegon trekt zich terug uit de Oekraïense markt door zijn levensverzekering activiteiten te verkopen aan TAS Group. De verzekeraar wilde geen financiële details geven. Eerder op de dag had Jefferies het koersdoel van Aegon verlaagd van 3,80 naar 3,60 euro met een ongewijzigd Houden advies. De koers steeg 1,3 procent.

Philips is een samenwerking aangegaan met Ion Beam Applications voor de ontwikkeling van protontherapie. De bedrijven gaven geen financiële details. Philips steeg 2,9 procent.

Vopak werd op de kooplijst van Credit Suisse gezet met een Outperform advies en koersdoel van 52,50 euro. Vopak steeg 1,9 procent.

In de Midkap was TomTom de winnaar met een koerswinst van 5,2 procent, gevolgd door Aperam dat 3,0 procent aandikte. Het volatiele OCI eindigde onderaan met een verlies van 4,8 procent.

De AScX werd aangevoerd door Fagron met een stijging van 4,1 pocent, terwijl AMG en NSI beiden 1,8 procent wonnen. De grootste daler was Kiadis Pharma met een verlies van 1,5 procent.

Het lokaal genoteerde Coca-Cola European Partners maakte resultaten bekend. De bottelaar heeft in het tweede kwartaal een hogere nettowinst behaald, ondanks een lagere omzet. De outlook voor heel 2016 werd bevestigd. Het aandeel steeg 2,2 procent.  

MDxHealth blonk uit met een koerswinst van 10,8 procent. Het biotechfonds verhoogde de omzetverwachting voor 2016 vanwege de sterker dan voorziene vraag naar prostaatkankertest ConfirmMDx. Deze opwaartse bijstelling was voor KBC Securities aanleiding om het koersdoel met 0,50 euro te verhogen naar 6,00 euro.

Euronext gaat 40 miljoen euro vervroegd afbetalen op een driejarige lening met een totale waarde van 110 miljoen euro. Het aandeel Euronext steeg 0,3 procent.

De Verenigde Nederlandse Compagnie bracht een bod uit op een onderneming die aansluit op de strategie van VNC. Verdere details gaf het fonds onder leiding van Beursgenoot Geert Schaaij niet prijs. De koers van VNC steeg 20,7 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde ook 0,6 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.