(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen vonden maandag de weg omhoog, nadat de Federal Reserve aankondigde individuele bedrijfsobligaties te gaan opkopen. Daarmee werden de verliezen van eerder op de dag volledig weggeveegd. De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,8 procent hoger op 3.066,59 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,6 procent won op 25.763,16 punten. Techbeurs Nasdaq schoot 1,4 procent omhoog tot 9.726,02 punten.

De Federal Reserve is van plan obligaties van Amerikaanse bedrijven te kopen als onderdeel van het bestaande steunprogramma, zo werd maandagavond bekend.  

Onder het programma heeft de Fed de bevoegdheid om 750 miljard dollar aan bedrijfskrediet op te kopen, bestaande uit 250 miljard dollar aan uitstaande schulden en 500 miljard dollar aan nieuw uitgegeven schuldpapier. 

De beurzen schoten direct omhoog en wisten een deel van deze winsten tegen het einde van de handelsdag vast te houden. Met de aankondiging van de Fed wordt de weg vrijgemaakt voor grote bedrijven om makkelijker te lenen tijdens de coronacrisis. 

Eerder op de dag maakten beleggers zich nog grote zorgen over een tweede golf besmettingen met het coronavirus.  

De Chinese autoriteiten sloten afgelopen weekeinde delen van Beijing af na tientallen nieuwe coronavirusbesmettingen, wat de angst voor een heropleving aanwakkerde. De nieuwe besmettingen worden door de autoriteiten toegeschreven aan een groothandelsmarkt voor vlees en groenten in het zuidwestelijke district Fengtai.

Ook in de Verenigde Staten en Japan stijgt het aantal nieuwe coronagevallen. Afgelopen week steeg het aantal infecties in de Verenigde Staten tot boven de 2 miljoen. Vooral in Arizona, Californie, Florida en Texas lijkt het virus weer harder om zich heen te grijpen.

“Zelfs als er een tweede golf komt, is die mogelijk niet zo dodelijk als de eerste, maar reken er maar op dat de markt zich hier komende week flink druk over zal maken”, aldus marktstrateeg Jim Reid van Deutsche Bank.

Voorzitter Robert Kaplan van de Dallas Fed zei zondag dat de gezondheidsprocedures ter bestrijding van het coronavirus net zo belangrijk zijn als de het door de overheid financieren van het economisch herstel. En tot op heden krijgt dit tweede meer aandacht dan het eerste, hetgeen volgens de bankier een fout is.

“De mate waarin we dat goed doen, bepaalt hoe snel we herstellen. We zullen sneller groeien als we die dingen goed doen”, zei Kaplan tijdens een interview met CBS.

Tevens werd bekend dat de Chinese industriële productie in mei met 4,4 procent is gestegen, tegenover een groei van 3,9 procent een maand eerder. Economen hadden echter gerekend op een groei van 5,0 procent. De Chinese detailhandelsverkopen daalden in mei, maar opnieuw minder hard dan in de voorgaande maand.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de New York Fed index voor de industrie in de regio New York fors is gestegen. De index steeg van 48,5 negatief in mei naar nog slechts 0,2 negatief in juni. In april kelderde de index nog met meer dan 50 punten tot het laagste niveau ooit.

De euro/dollar noteerde op 1,1316. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1245 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1254 op de borden.

De olieprijs veerde in navolging van de aandelenmarkten op en sloot 2,4 procent hoger op 37,12 dollar. De olieprijs daalde vorige week nog ruim 8 procent vanwege de hernieuwde zorgen over het gebrek aan balans in de markt, gezien de hoge voorraden en een gebrek aan vraag.  

Bedrijfsnieuws
 
American Express heeft van de centrale bank van China groen licht gekregen voor een betaalverwerkingsnetwerk in yuan. Het aandeel steeg 2,2 procent.

3M heeft in mei op jaarbasis een 20 procent lagere omzet geboekt. Het aandeel steeg 1,9 procent.

Hertz leverde 33,8 procent in. Het failliet verklaarde Hertz hoopt met een doorlopende emissie 500 miljoen dollar op te halen via de uitgifte van nieuwe aandelen.

Autofabrikanten worstelen met afwezige fabrieksarbeiders en de coronabeperkingen in hun heropende fabrieken, wat het lastig maakt om weer op het oude productieniveau te komen. Ford Motor sloot desondanks 0,6 procent hoger, terwijl General Motors 0,7 procent verloor.

Onder andere Oracle, Kroger en CarMax komen deze week met kwartaalcijfers. Lennar zal vanavond al de boeken openen. Lyft en Slack Technologies organiseren deze week hun jaarvergaderingen, die vanwege de corona online worden gehouden.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties