De Federal Reserve heeft zoals verwacht de rentetarieven ongewijzigd gelaten. Deze aankondiging ging gepaard met weinig positieve vooruitzichten op de door Covid-19 geteisterde economie.

Naast het laag houden van de tarieven heeft het Federal Open Market Committee (FOMC), dat het monetaire beleid bepaalt, beslist om de obligatieaankopen en andere maatregelen om de economie te ondersteunen, te zullen handhaven.

Voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, stelt:

We zijn vastbesloten om ons volledige scala aan instrumenten te gebruiken om onze economie in deze uitdagende omgeving te ondersteunen.

Herstel komt op gang

In een verklaring na afloop van de vergadering, werd de huidige groei als “beter dan bij het dieptepunt” bestempeld. De groei is echter nog niet terug op het juiste niveau.

Na sterke dalingen zijn de economische activiteit en de werkgelegenheid de afgelopen maanden enigszins toegenomen. Ze blijven echter nog ver onder het niveau van begin dit jaar.

De zwakkere vraag en de aanzienlijk lagere olieprijzen houden voorlopig de inflatie van consumentenprijzen in de hand.

Hiernaast zijn de algemene financiƫle omstandigheden de afgelopen maanden verbeterd. Dit is deels door de beleidsmaatregelen ter ondersteuning van de economie en de kredietstromen naar de Amerikaanse huishoudens en bedrijven.

Toekomstperspectieven

De FOMC verklaarde dat zij de tarieven tussen de 0% en 0,25% zouden houden totdat ze ervan overtuigd zijn dat de economie de recente gebeurtenissen heeft doorstaan. Hiernaast moet de economie ook op schema zitten om haar maximale werkgelegenheid te bereiken.

De commissie heeft echter geen verdere aanwijzingen gegeven over wat er nodig is om de tarieven te wijzigen. De markten hoopten op duidelijke toekomstperspectieven maar deze zijn dus niet gekomen.

Wall Street anticipeert dan weer op geen enkele verandering en geeft zelfs kans op licht negatieve tarieven in de toekomst.

Het pad van de economie zal sterk afhangen van het verloop van het virus.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties