(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week terughoudend begonnen. Op een slot van 616,20 punten, sloot de AEX maandag 0,1 procent hoger.

“Zolang deze trend intact blijft, kunnen we opwaarts kijken en heeft de AEX ruimte tot de weerstand op 632 punten”, meent beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx. Daalt de Amsterdamse hoofdindex tot onder de 606 punten, dan kan dit tot meer verkoopdruk leiden, voorspelt Blekemolen.

“De focus van beleggers zal deze week bij de Brexit onderhandelingen liggen. Het is de laatste week waarin de onderhandelaars een akkoord kunnen sluiten. Een top van Europese leiders eind deze week wordt gezien als het laatste moment waarop regeringsleiders van lidstaten kunnen instemmen met een akkoord”, volgens Blekemolen.

Vrijdag werden de onderhandelingen stilgelegd wegens een gebrek aan vooruitgang. Na telefonisch contact tussen de Britse premier Boris Johnson en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gingen deze zondag weer verder. Maandag hebben Johnson en Von der Leyen opnieuw telefonisch contact.

“Dit zou de week van een deal moeten zijn”, volgens valuta-analisten van ING. Het Britse pond noteerde maandag circa een procent lager ten opzichte van de euro op 0,9100.

Verder staat de Europese Centrale Bank deze week in de schijnwerpers. Donderdag verschijnt het laatste rentebesluit van 2020. Gemiddeld rekenen economen op een verhoging van het PEPP met 500 miljard euro.

“Verder zijn beleggers in banken bang dat [voorzitter Christine] Lagarde het dividendverbod voor banken met nog eens zes maanden zal verlengen”, aldus Blekemolen.

De euro/dollar handelde maandag rond het Amsterdamse slot op 1,2136. Olie werd een procent goedkoper.

Op macro-economisch vlak was het maandag vrij rustig. Chinese exportdata waren sterk, met een plus van ruim 21 procent in november en de industriële productie in Duitsland liet in de maand oktober een overtuigende plus van ruim 3 procent zien.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen techfondsen ASML en Adyen aan kop met plussen van 2,3 en 1,4 procent. Defensief aandeel Ahold Delhaize maakte de top drie compleet met een winst van 1,2 procent.

Financials waren de gebeten hond vanwege mediaberichten dat de ECB zijn dividendverbod met zes maanden wil verlengen. NN en ABN AMRO leverden 2,3 en 1,9 procent in. Ook ING verloor 1,9 procent.

In de AMX was Fugro koploper met een koerswinst van 9,8 procent. De bodemonderzoeker is bezig met een claimemissie en herfinanciering van het bedrijf.

Intertrust daalde 2 procent nadat bekend werd dat Stephanie Miller per direct is vertrokken als CEO van Intertrust en is opgevolgd door Shankar Iyer. Onverwacht en onduidelijk waarom, volgens analist Michael Roeg van Degroof Petercam. Hij vermoedt dat de raad van commissarissen ontevreden is over de prestaties van Intertrust en het aandeel. Een andere CEO zou hier verbetering in moeten brengen, denkt de analist.

Boskalis leverde 1,7 procent in. De maritiem dienstverlener heeft voor 75 miljoen euro aan infrastructuurprojecten aangenomen in Nederland.

BAM daalde ook 1,7 procent. BAM Ireland kreeg een opdracht voor de ontwikkeling van kantoorruimte in de haven van Dublin.

Altice Europe steeg 0,1 procent. Hedgefondsen Sessa Capital en Lucerne zijn naar de Ondernemingskamer gestapt vanwege het bod van Next Private op het Franse telecombedrijf. 

Aalberts leed het grootste verlies in de Midcap en werd 2,6 procent goedkoper.

Bij de smallcaps viel Vivoryon op met een koerswinst van 9,6 procent en Accsys en Avantium stegen circa 6 procent.

Van Lanschot Kempen daalde 2,5 procent en was daarmee hekkensluiter. Lucas Bols werd 2,4 procent goedkoper. Afgelopen week was de destillateur nog een uitblinker met een weekwinst van 19 procent.

Het lokaal genoteerde Fastned werd liefst maandag ruim 39 procent duurder.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse indexen overwegend licht lager. De Nasdaq stond een half procent in de plus.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.