Financiële planning Een financiële planning maken is niet eenvoudig, we krijgen het niet mee van onze ouders en op school leren we er al helemaal niets over. Veel mensen maken dan ook verschillende fouten waardoor ze in financiële problemen komen. Wie het juist aanpakt, zet zichzelf op het juiste pad naar financiële onafhankelijkheid. Alan Moore is een financiële planner met vele jaren ervaring. Dit zijn enkele waardevolle inzichten om een financiële planning te maken die je een financieel comfortabel leven bezorgen.

# 1. Betaal jezelf eerst

Dit is een zeer belangrijk concept dat maar weinig mensen begrijpen. Wanneer je je loon ontvangt, spaar je eerst vóór je de rekeningen betaalt. Zet een automatische spaaropdracht de dag nadat het loon op je rekening staat. Zo betaal je eerst jezelf. Wanneer je wacht tot het einde van de maand om te sparen wat er over blijft, zal je in vele gevallen niet veel kunnen sparen.

# 2. Focus op inkomen

Wanneer we meer geld willen over houden in een maand, bekijken de meeste mensen hoe ze minder geld kunnen uitgeven. Maar meer overhouden kan ook door meer te verdienen en evenveel uit te geven. Je kan een hoger salaris onderhandelen, een betere job zoeken of extra geld verdienen. Het is dikwijls veel gemakkelijker om een manier te vinden om €500 meer te verdienen per maand dan €500 extra te besparen.

# 3. Investeer in jezelf

De beste investering die je kan doen is in jezelf. Het is niet alleen vrijgesteld van belastingen, het geeft je ook een goed gevoel. Investeren in jezelf kan je op veel fronten een voordeel opleveren, die extra kennis en ervaringen betaalt zichzelf meermaals terug.

# 4. Je eigen baas zijn

Wanneer je als werknemer werkt, maak je in feite iemand anders rijker. De meeste fortuinen worden dan ook vergaard door je eigen baas te zijn. Een eigen bedrijf opstarten moet niet eens veel geld kosten, maar het is wel het snelste pad naar financiële onafhankelijkheid.

# 5. Leef vandaag maar spaar voor morgen

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen het heden en de toekomst. Je mag je niet opsluiten om geld te sparen voor later. Ervaringen die je vandaag kan opdoen, helpen ongetwijfeld ook voor later. Geniet van vandaag, maar zorg ook voor een spaarpot voor morgen.

# 6. Koop geen huis

Een huis kopen is niet altijd een goede investering. Al je liquide middelen steken in bakstenen, het kan soms moeilijk te verkopen zijn en het is duur in onderhoud. Veel mensen gaan er nog van uit dat een huis kopen de beste investering van hun leven is, maar het loont de moeite om ook eens naar andere argumenten te kijken.

# 7. Vermijd schulden

Je hoort dikwijls discussies over goede schulden en slechte schulden. Maar het is beter om schulden gewoon te vermijden. Je gaat jezelf veel beter voelen als je geen schulden meer moet afbetalen. Er is uiteraard in sommige gevallen een fiscaal voordeel, maar hoe lang kunnen overheden dit voordeel nog volhouden? Wanneer je schulden maakt, maak je alleen de bank rijker. Schulden kost je geld, soms zelfs heel veel geld.