(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersten woensdag flink lager, nadat enkele grootbanken de boeken openden en er uitermate slechte macrocijfers werden gepubliceerd. De toonaangevende S&P 500 index noteerde 2,4 procent lager, terwijl de Dow Jones-index 2,2 procent inleverde. Techbeurs Nasdaq verloor 1,6 procent. 

“De stemming op Wall Street is zeer bedrukt, nadat beleggers slechte economische cijfers kregen voorgeschoteld”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. De marktvorser wees onder meer op een terugval van 8,7 procent in de detailhandelsverkopen en een daling van de New York Fed-index voor de industrie tot 78,2 negatief, de laagste stand ooit. 

“Met deze cijfers is het overduidelijk waarom het Internationaal Monetair Fonds gisteren waarschuwde dat er een verschrikkelijke recessie heerst in de wereld”, aldus Madden. 

Het IMF verwacht dat de wereldeconomie in 2020 fors zal krimpen, met wel drie procent, als een gevolg van de corona-pandemie. Daarmee zal de recessie dieper zijn dan tijden de financiële crisis van 2009.

Madden noemde de boodschap van gisteren heel anders dan het bericht van drie maanden geleden, toen nog een wereldwijde groei werd voorzien van 3,3 procent.  

Strateeg Sameer Goel van Deutsche Bank zei te verwachten dat de economische activiteit in de tweede helft van het jaar zal verbeteren, nu de besmettingscurve begint af te vlakken. “Maar het zal tijd kosten om de economische activiteit terug te krijgen en er is sprake van een breed scala aan onzekerheden”, voegde hij toe.

Wereldwijd zijn al meer dan 2 miljoen mensen besmet met het virus. In de Verenigde Staten staat de teller op ruim 610.000 besmettingen. Meer dan 26.000 personen in de Verenigde Staten zijn inmiddels overleden aan de gevolgen van het virus.

Op macro-economisch vlak verschenen er naast cijfers over de detailhandelsverkopen en de industrie van New York, ook data over onder meer de hypotheekaanvragen, bedrijfsvoorraden en het vertrouwen van huizenbouwers. 

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week wel gestegen, met 7,3 procent. De marktindex steeg van 718,2 naar 770,7. De industriële productie liep in maart met 5,4 procent hard terug en was er sprake van een historische daling in het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers. De bedrijfsvoorraden daalden licht.

De euro/dollar noteerde op 1,0913. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0960 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0979 op de borden.
 
De olieprijs noteerde woensdag tot 1,0 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

UnitedHealth boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 3,38 miljard dollar, ofwel 3,52 dollar per aandeel, op een omzet van 64,4 miljard dollar. De aangepaste winst bedroeg 3,72 dollar per aandeel. De markt rekende op een aangepaste winst van 3,63 dollar per aandeel op een omzet van 64,2 miljard dollar. Het aandeel steeg 2,7 procent.

Bank of America heeft in het afgelopen kwartaal een tegenvallende winst behaald, terwijl de inkomsten de verwachtingen wel overtroffen. Het aandeel daalde 5,6 procent.

Goldman Sachs heeft in het eerste kwartaal van 2020 een lager dan verwachte winst geboekt, door stijgende voorzieningen voor oninbare leningen, terwijl de inkomsten stabiel waren. Het aandeel steeg 0,9 procent.

Citigroup heeft in het afgelopen kwartaal de helft minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar en deed het daarmee ook nipt slechter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel daalde 4,4 procent.

BestBuy meldde voorbeurs 51.000 medewerkers op onbetaald verlof te sturen, vanwege de corona-uitbraak. CEO Corie Barry ziet tot ten minste 1 september af van 50 procent van haar basissalaris. In de periode van 21 maart tot 11 april zag de keten in consumentenelektronica de omzet slinken met 30 procent. Het aandeel daalde 7,1 procent.
 
De grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben een principeakkoord gesloten met de Amerikaanse regering over financiële bijstand om zo grootschalige ontslagrondes te voorkomen. United Airlines noteerde 1,4 procent hoger, Delta daalde 2,8 procent, terwijl American Airlines 0,8 procent hoger noteerde.

Boeing zei dat het de grootste maandelijkse piek in annuleringen van bestellingen in decennia heeft geleden. Het aandeel noteerde 1,7 procent lager.

Amazon.com steeg 0,7 procent, na het nieuws dat het internetbedrijf minstens drie magazijnmedewerkers heeft ontslagen en een aantal andere personen heeft berispt, nadat zij hadden aangedrongen op betere arbeidsomstandigheden met het oog op het coronavirus. Het bedrijf ontkent dit.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.