(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies gesloten, waarbij de daling nog eens versnelde nadat Wall Street de deuren opende.
 
De AEX index daalde 1,6 procent tot 589,50 punten, terwijl de AMX vlak sloot en voor de AScX een min resteerde van 0,5 procent.

Zorgen over het coronavirus drukten vrijdag op het sentiment, nadat de Wereldgezondheidsorganisatie donderdagavond de kwestie bestempelde als een internationale noodsituatie. Inmiddels loopt het aantal besmettingen richting de 10.000 en zijn ook de eerste gevallen in het Verenigd Koninkrijk bevestigd.

Sales trader Gert Berendse van ING beaamde tegen ABM Financial News dat de zorgen over het coronavirus als vanzelfsprekend een niet te missen drukkend effect hadden op de mondiale aandelenmarkten, maar hij benadrukte ook dat de oproep van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken en de reactie daarop vanuit China hem meer zorgen baren. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken riep Amerikanen vrijdag op niet naar China af te reizen, waarna een Chinese minister zei de oproep niet passend bij de situatie te vinden. Daarmee dreigt volgens de sales trader het handelsconflict tussen de twee landen opnieuw op te laaien.

Inmiddels heeft de eerste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij besloten vluchten naar China op te schorten, nadat eerder al verschillende Europese maatschappijen dit deden.

De markt volgens Berendse toch met enige vrees het weekend in. Beleggers zijn daarom eerder geneigd een long positie los te laten, want “wat als het aantal besmettingen de komende twee dagen plotseling in een versnelling komt”, zei de handelaar.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat de economie van de eurozone op jaarbasis in het vierde kwartaal is gegroeid met 1,0 procent. De consumentenprijzen in de muntunie zijn in januari met 1,4 procent gestegen.

De Franse economie kromp daarentegen afgelopen kwartaal met 0,1 procent, terwijl de Franse inflatie in januari op jaarbasis stabiel was op 1,5 procent.

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in december op maandbasis stevig gedaald, met 3,3 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 0,8 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de inkomens van de gemiddelde Amerikaan in december met 0,2 procent zijn gestegen, terwijl de bestedingen met 0,3 procent toenamen.

Tevens werd bekend dat de economische activiteit in de regio Chicago sterker is gekrompen dan in de voorgaande maand. De index daalde zelfs naar het laagste niveau sinds december 2015. Daarentegen steeg het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in januari wel.

De euro/dollar noteerde op 1,1086. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1027 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1030 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,5 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 3 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door indexzwaargewicht Unilever met een winst van 0,5 procent, nadat de kwartaalrapportage van het levensmiddelenconcern donderdag al beloond was met een stijging van krap twee procent.

De overige stijgers waren DSM en Adyen met winsten van respectievelijk 0,3 procent en 0,1 procent. ASML was de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Het aandeel verloor 4,1 procent.

ING daalde 2,0 procent. ING heeft besloten om 30 handelaren en 15 risicomanagers van Londen naar Brussel te verplaatsen. Dit bevestigde een woordvoerder van de bank vrijdag aan ABM Financial News nadat het personeel van de plannen op de hoogte was gesteld.  

Royal Dutch Shell noteerde tevens 2,0 procent lager, na een aantal koersdoelverlagingen. Donderdag was Shell ook al de kop van Jut, nadat de kwartaalrapportage beleggers niet kon bekoren.

In de AMX ging Signify aan kop met een winst van 7,0 procent. Signify verloor aanvankelijk ruim een half procent, maar veerde gedurende de ochtend op. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet van Signify met 1,4 procent tot 1.750 miljoen euro, waarmee Signify wat achterbleef op de verwachting van analisten van 1.781 miljoen euro. “Buiten de kasposities en de prestaties van Home om, zijn de prestaties in het vierde kwartaal teleurstellend”, aldus Morgan Stanley. Volgens ING neigt het kwartaalrapport wel meer naar de positieve dan de negatieve kant, vanwege de sterke vrije kasstroom. JPMorgan verhoogde inmiddels het koersdoel voor Signify.

Fugro was een sterke tweede met een winst van 3,9 procent. De bodemonderzoeker neemt afscheid van zijn belang in Global Marine Group. Deze verkoop zal Fugro ongeveer 40 miljoen dollar opleveren. “Gezien de bescheiden waardering en het goede momentum voor de winstontwikkeling, de kasstroom en de balans, handhaven we ons koopadvies en verhogen ons koersdoel van 11,00 naar 12,80 euro”, schreef ING volgend op het nieuws in een rapport.

WDP won 3,5 procent. De zogeheten EPRA-winst van WDP steeg afgelopen jaar met 13,4 procent naar 152,4 miljoen euro. Per aandeel steeg de winst van 0,86 naar 0,93 euro. “Allemaal groene indicatoren”, zag Kepler Cheuvreux in de cijfers van WDP.

GrandVision verloor 0,2 procent, na mediaberichten dat de Europese Commissie zou hebben besloten tot een diepgaand onderzoek naar de overname van het bedrijf door EssilorLuxottica. Volgens Reuters zou EssilorLuxottica geen concessies hebben aangeboden. 

AMG was met een verlies van 3,4 procent de sterkste daler in de Midkap.

Onder de kleinere aandelen ging NSI aan kop met een winst van 1,4 procent, gevolgd door Lucas Bols en Acomo, die respectievelijk 1,1 procent en 1,0 procent stegen. Vivoryon was met een verlies van 4,2 procent de sterkste daler.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,3 procent lager op 3.241,93 punten. De Dow Jones index daalde 1,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,3 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.